Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Federálna polícia začala s hliadkovaním v tigrajskej metropole Mekele

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dislokácia federálnej polície v Mekele je ďalším krokom k ukončeniu vojny medzi federálnou vládou a Tigrajom, ktorá sa začala v novembri roku 2020.

Nairobi 29. decembra (TASR) – Etiópska federálna polícia začala vo štvrtok – prvýkrát po roku a pol – rozmiestňovať svojich príslušníkov v hlavnom meste vojnou zmietaného federálneho štátu Tigraj. Informovala o tom agentúra AFP s konštatovaním, že ide o ďalší krok v implementácii mierovej dohody uzavretej začiatkom novembra.

Ako pokračuje TASR, čerpajúca zo správy AFP, federálna polícia má v hlavnom meste Mekele za úlohu zaistiť bezpečnosť inštitúciám spravovaným federálnou vládou vrátane letísk, objektov na zásobovanie elektrickou energiou a poskytovanie služieb v telekomunikáciách či bankovníctve.

Dislokácia federálnej polície v Mekele je ďalším krokom k ukončeniu vojny medzi federálnou vládou a Tigrajom, ktorá sa začala v novembri roku 2020, keď etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vládne vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú povstalcami.

Abiy vtedy argumentoval, že ide o reakciu na útoky povstalcov na vojenské tábory vládnych síl. Zodpovednosť za ne premiér pripísal Tigrajskému ľudovému oslobodzovaciemu frontu (TPLF).

Odhady počtu obetí, ktoré si vojna vyžiadala, sa značne líšia – Spojené štáty tvrdia, že zahynulo až pol milióna ľudí.

Konflikt tiež vyvolal jednu z najzávažnejších humanitárnych katastrof na svete v poslednom období – svoje domovy boli nútené opustiť viac ako dva milióny ľudí a státisíce sa ocitli na pokraji vyhladovania.

Dohoda o prímerí, ktorú obe strany podpísali 2. novembra v juhoafrickom hlavnom meste Pretória, stanovuje odzbrojenie povstaleckých síl, obnovenie federálnej moci v Tigraji a obnovenie prístupu do regiónu.

Mierový proces sa posunul na vyššiu úroveň 22. decembra, keď sa obe strany dohodli na vytvorení spoločného mechanizmu monitorovania a dodržiavania predpisov.

Tento pondelok sa zasa v Mekele uskutočnila prvá návšteva delegácie federálnej vlády od podpísania mierovej dohody.

V stredu národný letecký dopravca Ethiopian Airlines obnovil komerčné lety medzi Addis Abebou a Mekele. Stalo sa tak po 18-mesačnej prestávke.

Do ochromeného regiónu začína prúdiť pomoc a obnovujú sa niektoré základné služby, konštatovala agentúra AFP.

Humanitárni pracovníci v Tigraji však tvrdia, že mierová dohoda sa neplní v celom svojom rozsahu – upozorňujú napríklad, že vojenské jednotky zo susednej Eritrey, ktoré sa mali podľa podmienok prímeria stiahnuť, sú stále prítomné vo viacerých mestách v Tigraji.

Eritrejská vláda sa k týmto tvrdeniam nevyjadrila, dodala vo štvrtok agentúra Reuters.

Otázka prítomnosti eritrejských ozbrojených síl a obnovenie služieb a humanitárnej pomoci pre Tigraj malo byť na programe rokovania monitorovacieho tímu zriadeného sprostredkovateľmi riešenia vojenského konfliktu v Etiópii. Ich schôdzka sa koná vo štvrtok v Mekele, čo potvrdil aj hovorca Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD) Nuur Mohamud Sheekh.