Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Federálne úrady NTSB a FAA sa dohodli na vyšetrovaní vesmírnych nehôd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V ostatných rokoch sa zvýšil počet licencovaných štartov do vesmíru, pričom medzi prevádzkovateľov patria spoločnosti ako SpaceX a Blue Origin.

Houston 10. septembra (TASR) - Dva americké federálne úrady sa v piatok dohodli na tom, ktorý z nich bude viesť vyšetrovania nehôd vo vznikajúcom komerčnom vesmírnom biznise. Ten zahŕňa i dopravovanie turistov vysoko nad Zem.

Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) bude viesť vyšetrovanie nehôd, pri ktorých dôjde k úmrtiu, vážnemu zraneniu alebo pri ktorých sa vytvoria potenciálne smrteľné trosky. Ostatné vyšetrovania bude mať na starosti Federálny úrad pre letectvo (FAA), informovala tlačová agentúra AP.

NTSB je v súčasnosti hlavným vyšetrovateľom nehôd lietadiel a iných druhov dopravy, ale nemá právomoc vydávať predpisy, zatiaľ čo FAA je hlavným regulačným orgánom v oblasti bezpečnosti leteckého priemyslu. Oba úrady sú často v rozpore - zvyčajne vtedy, keď sa NTSB domnieva, že FAA ignoruje jeho odporúčania.

Dohoda je prvou, ktorú vedúci predstavitelia týchto úradov podpísali za uplynulých 22 rokov - od čias pred začiatkom komerčných letov do vesmíru s ľudskou posádkou. Podrobne sa v nej tiež uvádza, ako si budú vymieňať informácie po nehode.

"Táto dohoda je dôkazom, že federálna vláda môže držať krok so vzrušujúcim pokrokom v súkromnom sektore a zároveň uprednostňovať bezpečnosť pri vstupe do nového vesmírneho veku," uviedla vo vyhlásení šéfka NTSB Jennifer Homendyová.

V ostatných rokoch sa zvýšil počet licencovaných štartov do vesmíru, pričom medzi prevádzkovateľov patria spoločnosti ako SpaceX a Blue Origin. Úspešne už vypustili civilistov na suborbitálne lety a vyniesli tiež satelity na obežnú dráhu.