Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ferdinand Marcos mladší zložil prísahu ako nový filipínsky prezident

Nový filipínsky prezident Ferdinand Marcos mladší (druhý sprava) a viceprezidentka Sara Duterte (druhá zľava), dcéra bývalého prezidenta Rodriga Duterteho, pózujú počas inaugurácie v Národnom múzeu vo filipínskej metropole Manila 30. júna 2022. Foto: TASR/AP

Zvolenie Marcosa mladšieho v májových prezidentských voľbách vyvolalo vo svete obavy z dôvodu rozsiahleho porušovania ľudských práv a korupcie, ku ktorým dochádzalo počas 20-ročnej vlády jeho otca.

Manila 30. júna (TASR) - Ferdinand Marcos mladší zložil vo štvrtok prísahu ako nový a v poradí už 17. prezident Filipín. Ceremónia prebiehala pred Národným múzeom, kde sa zhromaždili tisícky Marcosových priaznivcov, informuje agentúra DPA.

Zvolenie Marcosa mladšieho v májových prezidentských voľbách vyvolalo vo svete obavy z dôvodu rozsiahleho porušovania ľudských práv a korupcie, ku ktorým dochádzalo počas 20-ročnej vlády jeho otca, niekdajšieho diktátora Ferdinanda Marcosa staršieho.

Rodina Marcosovcov na čele s Ferdinandom starším bola po ľudovom povstaní v roku 1986 z Filipín vyhnaná. V roku 1992 jej bolo umožnené vrátiť sa na Filipíny; tri roky po tom, ako Ferdinand starší zomrel na Havaji. Ďalším členom rodiny sa však po návrate na Filipíny podarilo vďaka bohatstvu a konexiám zachovať si politickú moc a dostať sa k rôznym funkciám vo vláde. Ich návrat k moci teraz zavŕšilo zvolenie Marcosa mladšieho za prezidenta.

Marcos mladší (64) počas predvolebnej kampane nepredstavil nijaký skutočný politický program a svoju kampaň založil na jednoduchom odkaze jednoty. Očakáva sa že počas svojho šesťročného prezidentského mandátu nadviaže na svojho predchodcu v úrade Rodriga Duterteho, ktorému neľútostný a tvrdý prístup k výkonu funkcie zaistil popularitu a pomohol upevniť moc, analyzovala po Marcosovom zvolení agentúra Reuters.

Ľudia, ktorí zažili diktatúru Marcosovho otca, sľúbili, že teraz budú ostražití, všíma si DPA. "Nezabudneme a nikdy sa neunavíme bojovať proti falošným naratívom a historickým deformáciám, aj keď sú (Marcosovci) opäť pri moci," uviedla skupina bojujúca proti návratu Marcosovcov k moci. "Budeme trvať na demaskovaní tyranie a chamtivosti," dodala.