Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Ferreirová bude v Prahe diskutovať o budúcnosti politiky po roku 2027

Elisa Ferreirová Foto: TASR - Maroš Černý

Komisárka Ferreirová sa s účastníkmi podujatia podelí o svoje myšlienky na túto tému a s ministrami prediskutuje spôsoby ako možno politiku súdržnosti prispôsobiť výzvam budúcnosti.

Brusel 13. mája (TASR) - Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v pondelok potvrdila, že sa zúčastní na utorkovom stretnutí o budúcnosti kohéznej politiky EÚ, ktoré pripravilo české predsedníctvo Vyšehradskej štvorky (V4). Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisárka Ferreirová sa v Prahe zúčastní na stretnutí s ministrami viacerých členských krajín EÚ zodpovednými za politiku súdržnosti. Na pozvanie podpredsedu českej vlády Ivana Bartoša sa v Prahe stretnú ministri zodpovední za kohéznu politiku z Bulharska, Česka, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Predmetom ich diskusií je budúcnosť kohéznej politiky Únie po roku 2027, keď skončí súčasné programové obdobie a začne plynúť nový sedemročný rozpočet EÚ.

Komisárka Ferreirová sa s účastníkmi podujatia podelí o svoje myšlienky na túto tému a s ministrami prediskutuje spôsoby ako možno politiku súdržnosti prispôsobiť výzvam budúcnosti.

Očakáva sa, že ministri prijmú spoločné vyhlásenie o budúcnosti kohéznej politiky.

Európska komisia upozornila, že stretnutie v Prahe nasleduje po zverejnení 9. kohéznej správy (v marci 2024) a po správe vypracovanej skupinou odborníkov na vysokej úrovni pre budúcnosť kohéznej politiky, ktorá bola zverejnená vo februári 2024. Obe správy opisujú hlavné opatrenia prijaté na úrovni EÚ, aby sa zaistilo, že žiaden región nezostane pozadu a poskytujú odporúčania na zabezpečenie kontinuity politiky, ktorá podporuje prosperitu a konvergenciu v celej EÚ.

Politika súdržnosti EÚ s rozpočtom 392 miliárd eur na súčasné programové obdobie (2021 – 2027) posilňuje hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť v celej Únii. Jej cieľom je vyrovnávať nerovnováhu medzi krajinami a regiónmi eurobloku pri rešpektovaní a zachovaní politických priorít Únie.