Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Fiala: Ak Poľsko potvrdí útok na svojom území,pôjde o ďalšiu eskaláciu

Český premiér Petr Fiala, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruské vedenie musí podľa slov Lipavského niesť za násilie zodpovednosť.

Praha 15. novembra (TASR) - Ak Poľsko potvrdí, že rakety zasiahli aj jeho územie, pôjde podľa českého premiéra Petra Fialu o ďalšiu eskaláciu zo strany Ruska. V reakcii na výbuch na území Poľska pri hraniciach s Ukrajinou to Fiala napísal na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Dnešné masívne raketové útoky ruskej armády na Ukrajinu jasne ukazujú, že Rusko chce terorizovať jej obyvateľov a krajinu ďalej ničiť," napísal český premiér. Dodal, že Česko pevne stojí za Poľskom ako svojím spojencom v EÚ a NATO.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský vyjadril Poľsku plnú solidaritu. "Dopad ruských rakiet na poľské územie, ktorý stál dva ľudské životy, je dôkazom agresie, kriminálneho násilia a neľudskej brutality putinovského režimu," napísal na Twitteri.

Ruské vedenie musí podľa slov Lipavského niesť za násilie zodpovednosť. "Sme pripravení podporiť Poľsko bilaterálne, v NATO aj v EÚ," doplnil Lipavský.

Poľské orgány preverujú rôzne verzie výbuchu v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva v Przewodówe na východe Poľska vrátane toho, že došlo k explózii bojovej rakety. Špecialisti teraz skúmajú záznamy z radarových systémov armády aj pohraničnej stráže.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)