Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fiala: Babiš sa ma snaží zatiahnuť do kampane, ale ja nekandidujem

Na snímke český premiér Petr Fiala. Foto: TASR František Iván

Vláda ani Petr Fiala na prezidenta nekandidujú. Toto je prezidentská voľba a pán Babiš má iného súpera, uviedol český premiér.

Praha 23. januára (TASR) - Vidím jasnú snahu Andreja Babiša vtiahnuť vládu a mňa ako premiéra do prezidentskej kampane, napísal na sociálnej sieti Twitter český premiér Petr Fiala. Reagoval tým na slová Andreja Babiša v nedeľnej predvolebnej debate ČT, informuje spravodajkyňa TASR.

"Vláda ani Petr Fiala na prezidenta nekandidujú. Toto je prezidentská voľba a pán Babiš má iného súpera," uviedol český premiér. Úlohou prezidenta je podľa neho reprezentovať krajinu a spájať, nie ničiť jej povesť a zneisťovať partnerov. "Škoda, že jeden z kandidátov toto nevie a nespráva sa tak," dodal Fiala.

"Musím ako zodpovedný politik znovu so všetkou naliehavosťou vyzvať na to, aby bol prezidentský volebný súboj vedený s ohľadom na záujmy a záväzky našej krajiny. A s ohľadom na to, že ČR musí byť aj vo vlastnom záujme vnímaná ako seriózny spojenec a partner," napísal predseda českej vlády.

Výroky Babiša v pondelok opätovne komentovala ministerka obrany Jana Černochová. "Sme členom NATO, ktoré je založené na princípe jeden za všetkých, všetci za jedného. Vie to vláda, vie to väčšina spoločnosti, ktorá podporuje členstvo v Aliancii. Mal by to vedieť aj poslanec Babiš, pretože je to kľúčová garancia bezpečnosti ČR," napísala na Twitteri.

Neskôr bývalého predsedu českej vlády ironicky označila za "talentovaného diplomata". "Ubezpečiť v jeden moment 29 štátnikov krajín Severoatlantickej aliancie, že sa na nich Česká republika v prípade ich napadnutia vykašle, je naozaj veľký diplomatický 'majsterštyk'," dodala.

Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v predvolebnej debate Českej televízie v nedeľu povedal, že ak by potenciálne došlo k napadnutiu Poľska či pobaltských krajín, nevyslal by na pomoc vojenské jednotky. Po skončení diskusie však na svojej sociálnej sieti napísal, že by článok 5 Severoatlantickej zmluvy dodržal a pomoc by poskytol.

Babišov výrok citovali české aj zahraničné médiá, reagovali naň najmä predstavitelia Poľska a pobaltských krajín, ktorých sa jeho slová týkali.