Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Fiala: ČR tento rok dala Ukrajine 24 tankov a 76 vozidiel pechoty

Na snímke zľava česká ministerka obrany Jana Černochová, predseda českej vlády Petr Fiala a náčelník Generálneho štábu Armády ČR Karel Řehka počas bilančnej tlačovej konferencie na ministerstve obrany ČR v Prahe 27. júna 2023. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Od počiatku konfliktu sme stáli na správnej strane a vedeli sme, čo máme robiť. Patríme medzi najväčších darcov a dodávateľov vojenskej pomoci, vyhlásil Fiala.

Praha 27. júna (TASR) - Česko od januára do mája tohto roka poskytlo Ukrajine 24 tankov, 76 bojových vozidiel pechoty, 16 špeciálnych vozidiel protivzdušnej obrany, 645 protitankových riadených striel, tisíce nábojov do kanónov a kanónových húfnic a 144 kusov protilietadlových prostriedkov a ďalší vojenský materiál. V utorok to na bilančnej tlačovej konferencii na českom ministerstve obrany uviedol premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Od počiatku konfliktu sme stáli na správnej strane a vedeli sme, čo máme robiť. Patríme medzi najväčších darcov a dodávateľov vojenskej pomoci," vyhlásil Fiala. To, že sa Česko vzdalo staršej techniky podľa neho spojenci ocenili konkrétnymi krokmi a pripomenul napríklad dary od Nemecka či USA.

Ministerka obrany Jana Černochová uviedla, že tým plnia svoj sľub. "Stále ešte nejaké možnosti zo zásob Armády ČR máme," povedala s tým, že spoločne s náčelníkom generálneho štábu Armády ČR Karlom Řehkom pravidelne vyhodnocujú, čo ešte môže ČR Ukrajine zo svojich vojenských skladov poslať.

Predseda českej vlády tiež pripomenul aktuálnu rozsiahlu modernizáciu českej armády. "Armáda má v našej vláde silnú podporu, vieme, prečo to robíme a aký cieľ sledujeme," povedal Fiala. Aj vďaka tomu sa ČR podľa neho dostáva na popredné miesta v celosvetových rebríčkoch najbezpečnejších krajín na svete. Dodal, že vlani bola ČR 8. najbezpečnejšou krajinou na svete.

Podľa Černochovej sa do českej armády 20 rokov príliš neinvestovalo. Aktuálna modernizácia zahŕňa napríklad nové tanky Leopard 2A4, vrtuľníky H-1, húfnice Caesar, rádiolokátor MADR či bojové vozidlá pechoty CV90. Ministerka priznala, že je zložité v tejto dobe vysvetľovať verejnosti viac peňazí na obranu, ale je to podľa nej "splácanie dlhu".

Šéfka rezortu obrany tiež vyzdvihla, že sa v poslednom období významne posunula spolupráca so Slovenskom. Pripomenula spoločný nákup bojových vozidiel pechoty CV90 aj ochranu vzdušného priestoru SR, na čom sa podieľa spoločne s Poľskom aj s Maďarskom.

Podľa náčelníka GŠ AČR Řehku to však modernizáciou nekončí. Nové stroje sa musia vyskúšať, zaviesť do armády a integrovať so zvyškom systému. Navyše je podľa neho nutné modernizovať nielen techniku, ale aj myslenie.

Zopakoval tiež, že sa ČR musí dlhodobo pripravovať na konflikt väčšej intenzity a na to je obnova armády nevyhnutná. Rovnako musia byť dobre pripravené aj vojenské sily.