Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Fiala: Kundera dokázal osloviť generácie čitateľov naprieč kontinentmi

Na archívnej snímke premiér ČR Petr Fiala. Foto: TASR - Martin Baumann

Česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera zomrel v utorok vo veku 94 rokov.

Praha 12. júla (TASR) - Milan Kundera bol spisovateľ, ktorý svojím dielom dokázal osloviť celé generácie naprieč všetkými kontinentmi a dosiahol tak svetovú slávu. V reakcii na jeho úmrtie to v stredu na sociálnej sieti Twitter uviedol český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Bol úzko spätý s Brnom, aj keď zo svojej krajiny musel z politických dôvodov odísť. Zostáva po ňom nielen pozoruhodné beletristické, ale aj významné esejistické dielo," napísal Fiala a Kunderovej manželke zároveň vyjadril sústrasť.

Podľa českého ministra kultúry Martina Baxu stráca česká aj svetová literatúra smrťou Kunderu jedného z najvýraznejších súčasných spisovateľov. "Jeho premýšľanie o základných hodnotách európskej kultúry, jeho záujem o jedinca, jeho vklad do dejín svetového románu je a zostane neprehliadnuteľný," uviedol šéf rezortu kultúry.

Sústrasť rodine a priaznivcom jeho tvorby vyjadril aj minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Pripomenul, že hoci Kundera strávil značnú časť života v exile, bol jedným z najznámejších českých rodákov. Označil ho za spisovateľa, ktorý "dobyl svet".

Česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera zomrel v utorok vo veku 94 rokov. Bol najprekladanejším autorom českého pôvodu, preslávil sa najmä románmi Žart, Nesmrteľnosť či Neznesiteľná ľahkosť bytia. Od roku 1975 žil s manželkou vo francúzskom exile.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)