Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Fiala: Požiar je mimoriadny, pri hasení je účinná letecká technika

Zhorený dom po veľkom lesnom požiari v Národnom parku České Švajčiarsko, v obci Mezná, Česká republika, utorok 26. júla 2022. Foto: TASR/AP

Riaditeľ HZZ Vladimír Vlček uviedol, že nie je možné požiar uhasiť bez použitia leteckej techniky. Podmienky zásahu sú podľa neho extrémne.

Praha 26. júla (TASR) - Požiar v Českom Švajčiarsku je svojím rozsahom mimoriadny a je v ťažko dostupnom teréne. Preto je veľmi účinné používať na jeho hasenie leteckú techniku. Priamo na mieste to v utorok uviedol český premiér Petr Fiala, informuje TASR. Zároveň dodal, že vláda môže pomôcť práve tým, že požiadala o poskytnutie techniky iné štáty medzi ktorými je aj Slovensko.

Český premiér spolu s ministrom vnútra Vítom Rakušanom a riaditeľom Hasičského záchranného zboru (HZZ) Vladimírom Vlčkom sa usilujú na mieste zistiť presnejšie údaje o rozsahu katastrofy a vybavení záchranných zložiek.

Navštívili aj obec Mezná, kde v noci vyhorelo osem domov. Zúčastnili sa na miestnom krízovom štábe a postup podľa ministra vnútra koordinujú aj s nemeckou stranou.



Riaditeľ HZZ Vladimír Vlček uviedol, že nie je možné požiar uhasiť bez použitia leteckej techniky. Podmienky zásahu sú podľa neho extrémne. "Je to dané reliéfom krajiny. Tu naozaj skaly striedajú príkre úbočia a vzhľadom na to, že ide o národný park a je tu množstvo dreva, tak zďaleka nie vo všetkých prípadoch sa dá zasahovať vnútri ohnísk," vysvetlil Vlček.

Rakušan sa poďakoval ľuďom za príkladné správanie a opätovne ich požiadal, aby do zasiahnutej oblasti nechodili za takzvanou turistikou katastrof. "To je niečo, čo hasiči v tejto chvíli naozaj nepotrebujú," povedal Rakušan. Záchranné zložky podľa neho pracujú na maximum. "Dúfam, že v ďalších dňoch dôjde k zlepšeniu situácie," dodal minister vnútra.

Požiar v Českom Švajčiarsku pri nemeckých hraniciach vypukol v nedeľu ráno v rokline Malinový důl a zasiahol sedem hektárov porastu v oblasti medzi obcou Hřensko a turisticky obľúbenou Pravčickou bránou. Vplyvom vetra sa rozšíril na 30 hektárov.