Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fiala reaguje na Čínu: Sami rozhodujeme, s kým si zavoláme

Na snímke český premiér Petr Fiala. Foto: TASR František Iván

Fiala zároveň uviedol, že politika Česka sa vo vzťahu k Číne nemení a zhoduje sa s politikou jeho spojencov.

Praha 31. januára (TASR) - Česká republika sa ako suverénny štát sama rozhoduje, s kým si jej predstavitelia telefonujú a s kým sa budú stretávať. Vyhlásil to český premiér Petr Fiala v reakcii na protesty Pekingu proti pondelkovému telefonátu novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla s prezidentkou Taiwanu Cchaj Jing-wen. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fiala zároveň uviedol, že politika Česka sa vo vzťahu k Číne nemení a zhoduje sa s politikou jeho spojencov. "Česko rešpektuje a zastáva svoju vlastnú politiku jednej Číny," napísal na Twitteri Fiala.

Podľa predsedu českej vlády je potrebné rešpektovať, že Čína je významným ázijským obchodným partnerom jeho krajiny. ČR však má zároveň "tradične dobré vzťahy" s Taiwanom v ekonomike, vzdelávaní a výskume. "Pokračujeme v našej tradícii a upozorňujeme na potrebu ochrany spoločných demokratických hodnôt," dodal český premiér.

Čína v utorok vyjadrila ostrý protest proti pondelkovému telefonátu Pavla s taiwanskou prezidentkou. Podľa Pekingu tým Pavel nielenže porušil svoje vlastné slová o politike jednej Číny, ale tiež "pošliapal červenú čiaru" Číny. Ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu zároveň vyzvalo Prahu, aby prijala opatrenia na zamedzenie "nenapraviteľných škôd" na česko-čínskych vzťahoch v dôsledku tohto kroku.

O možnosť telefonického rozhovoru podľa českých médií požiadala taiwanská prezidentka. Ako uviedol Pavel v pondelok na Twitteri, prezidentku Cchaj uistil, že ČR a Taiwan zdieľajú rovnaké hodnoty, ako sú sloboda, demokracia a ľudské práva, a rád by sa s ňou stretol aj osobne.

Taiwan má od roku 1949 svoju vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko, prevažne malých štátov z Karibiku a Oceánie.