Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Fiala: Rezolúciu EP jednoznačne vítam, konanie Ruska je neprijateľné

Na archívnej snímke Petr Fiala. Foto: TASR/AP Petr David Josek

Poslanci EP v stredu v Štrasburgu schválili uznesenie, v ktorom označili Rusko v súvislosti s agresiou voči Ukrajine za štát podporujúci terorizmus.

Praha 23. novembra (TASR) - Rezolúciu Európskeho parlamentu (EP), ktorá označuje Rusko za štát podporujúci terorizmus jednoznačne vítam a považujem ju za dôležitú. Povedal v stredu český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Je potrebné aj týmito symbolickými krokmi dať Rusku jasne najavo, že jeho konanie v rámci medzinárodného spoločenstva, ktoré sa prejavuje najvýraznejšie brutálnou agresiou na Ukrajine, je neprijateľné a že túto pozíciu zdieľajú štáty EU, západného spoločenstva, Severoatlantickej aliancie, ale aj poslanci EP," vyhlásil český premiér.

Podľa odborníka na právo EÚ Iva Šlosarčíka z Inštitútu medzinárodných štúdií Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej je rezolúcia primárne politickým odkazom. "Je to politické rozdanie úloh Rade, Komisii a vlastne aj členským štátom a tiež českému predsedníctvu, aby začali debatu o tom, ako podchytiť zvláštny charakter ruského správania počas ruskej invázie na Ukrajinu," uviedol Šlosarčík vo vysielaní stanice ČT24.

Dodal, že úlohou je tiež začať diskusiu o rozšírení či zmene systému sankcií proti Rusku, ale aj jeho verejným činiteľom a podnikateľom.

Na vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti sa zameriava Medzinárodný trestný súd, ale mohol by vzniknúť aj súd, ktorý bude riešiť ekonomické otázky.

"Môže vzniknúť nový špeciálny tribunál, ktorý nebude riešiť trestnú zodpovednosť, ale napríklad finančnú zodpovednosť, náhradu škody, kompenzácie. A tam má EÚ dosť široké pole pôsobnosti, ak bude existovať politická vôľa," vysvetlil právnik a zdôraznil, že musí ísť o iniciatívu nielen EÚ, ale aj členských štátov.

Poslanci EP v stredu v Štrasburgu schválili uznesenie, v ktorom označili Rusko v súvislosti s agresiou voči Ukrajine za štát podporujúci terorizmus. Zároveň vyzvali 27-člennú EÚ, aby nasledovala príklad europarlamentu. Podporilo ho 494 poslancov zo 705 poslancov.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)