Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Fiala sa stretol so Šmyhaľom, hovorili o účasti ČR na obnove Ukrajiny

Český premiér Petr Fiala, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Fiala pripomenul, že Česko v rámci predsedníctva v Rade EÚ pripravuje neformálne zasadnutie Európskej rady, ktoré sa v októbri uskutoční v Prahe.

Lugano 4. júla (TASR) - Český premiér Petr Fiala sa v pondelok stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Hovorili spolu o konkrétnych oblastiach, kde by sa Česko mohlo zapojiť do povojnovej obnovy. Povedal to Fiala na brífingu po bilaterálnych rokovaniach, informuje TASR.

"Je dôležité hovoriť už teraz o tom, ako bude postupovať obnova Ukrajiny, mať nejaký plán," povedal český premiér. Česko by sa podľa jeho slov mohlo podieľať na obnove železničnej a osobnej cestnej dopravy, zdravotníctva či jadrovej energetiky. Zopakoval, že je dôležité, aby sa pridali aj české firmy.

Pomoc Ukrajine musí byť podľa Fialu mnohostranná. Významnú rolu bude mať Európska únia, ale dôležitá je podľa neho tiež účasť USA, Kanady či Svetovej banky. Ocenil, že zástupcovia Ukrajiny prišli do Lugana s plánom, v ktorom načrtli konkrétne oblasti, kde treba pracovať.

Fiala pripomenul, že Česko v rámci predsedníctva v Rade EÚ pripravuje neformálne zasadnutie Európskej rady, ktoré sa v októbri uskutoční v Prahe. Jednou z jeho hlavných tém bude Ukrajina. Ak by sa na ukrajinskom území ešte bojovalo, predmetom summitu bude ďalšia pomoc Ukrajine, povedal Fiala.