Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fiala sa v Paríži stretol s Macronom, rokovali aj o vojne na Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a český premiér Petr Fiala sa rozprávajú pred Elyzejským palácom v Paríži v utorok 7. júna 2022. Foto: TASR/AP

Český premiér vníma Francúzsko ako najsilnejšieho partnera v oblasti jadrovej energetiky, ktorá je pre obe krajiny podľa neho úplne kľúčová.

Paríž/Praha 8. júna (TASR) - Český premiér Petr Fiala sa v utorok stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Rokovali spolu o vojne na Ukrajine, energetickej bezpečnosti i ďalšom rozvoji bilaterálnych vzťahov oboch krajín. Na webovej stránke o tom informoval Úrad vlády ČR.

"Rokovania boli veľmi priateľské, vecné... Bavili sme sa samozrejme o francúzskom predsedníctve, jeho výsledkoch... aj o tom, ako bude české predsedníctvo nadväzovať, vrátane otázky Ukrajiny a ďalších výziev, pred ktorými Európska únia stojí," uviedol Fiala. Česko sa svojho v poradí druhého predsedníctva v Rade EÚ ujme 1. júla 2022.

Český premiér vníma Francúzsko ako najsilnejšieho partnera v oblasti jadrovej energetiky, ktorá je pre obe krajiny podľa neho úplne kľúčová. "Som rád, že sa nám spoločným úsilím podarilo presadiť jadro ako súčasť energetického mixu," napísal na Facebooku. Otázka energetickej bezpečnosti je podľa neho dôležitá téma ako pre Českú republiku, tak aj pre Európu.

Fiala potenciál vidí v rozvoji vzájomných vzťahov v obrannom priemysle. "A potenciál je tiež vo výstavbe vysokorýchlostných železničných tratí. Francúzsko má v tejto oblasti mimoriadne skúsenosti a ja verím, že pre nás bude dôležitým partnerom," uviedol.

"Naše spojenectvo je významné, pretože Európa je teraz vystavená výzvam, ktoré si ešte nedávno nevedel nikto predstaviť," dodal predseda českej vlády.

Pre Fialu to bolo prvé vzájomné bilaterálne rokovanie s Macronom od nástupu do funkcie, pripomenul Úrad vlády ČR.