Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Fiala si v Hodoníne pripomenul obete rómskeho holokaustu

Na archívnej snímke český premiér Petr Fiala počas spoločnej tlačovej konferencie po stretnutí so slovenským premiérom Eduardom Hegerom (nie je na snímke) na Úrade vlády SR v Bratislave v utorok 11. januára 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Genocída Rómov na území Česka bola podľa Fialu mimoriadne dôsledná.

Praha 18. augusta (TASR) - Český premiér Petr Fiala si vo štvrtok v moravskom meste Hodonín pripomenul obete rómskeho holokaustu. Pred 79 rokmi odtiaľ odišiel posledný vlak do koncentračného tábora Auschwitz. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe s odvolaním na spravodajský kanál ČT24.

Genocída Rómov na území Česka bola podľa Fialu mimoriadne dôsledná. "Pôvodná rómska populácia, ktorá tu žila stovky rokov, takmer úplne zmizla. Prežila len desatina," povedal v prejave český premiér.

Osud českých a moravských Rómov zostáva podľa Fialu smutnou a zakrytou kapitolou českých dejín. "História nie je čiernobiela. Ak sa z nej máme poučiť, musíme sa ňou zaoberať, neustále ju skúmať a pripomínať si ju," dodal premiér.

Z pôvodného tábora sa zachoval iba dom pre dozorcov a replika takzvaného cigánskeho domu, v ktorom boli Rómovia v krutých podmienkach väznení. Priamo v hodonínskom tábore ich pre neľudské podmienky zomrelo viac ako 200, zvyšok transportovali do vyhladzovacích táborov.

Výročie odchodu posledného vlaku s Rómami z tábora Hodonín u Kunštátu si tamojší obyvatelia pripomínajú pamätníkom rómskeho holokaustu. Ten na mieste vznikol pred 12 rokmi po tom, ako areál odkúpil štát. Fiala skritizoval predchádzajúce vlády, že ho neodkúpili skôr. Dovtedy tam bolo aj rekreačné stredisko pre deti.