Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fiala telefonoval so Zelenským z areálu zbrojovky

Na archívnej snímke český premiér Petr Fiala. Foto: TASR František Iván

Na hlaveň tanku T-72, ktorý Česko pošle na Ukrajinu, napísal Fiala fixkou odkaz: "Statočným ukrajinským obrancom".

Praha/Kyjev 9. januára (TASR) - Český premiér Petr Fiala v pondelok priamo z výrobnej haly zbrojovky Excalibur Army v Šternberku neďaleko Olomouca telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Obaja o rozhovore informovali na sociálnej sieti Twitter, informuje TASR.

Podľa Fialu si navzájom zavinšovali k novému roku a hovorili o ďalšej konkrétnej spolupráci Česka a Ukrajiny. Na hlaveň tanku T-72, ktorý Česko pošle na Ukrajinu, napísal Fiala fixkou odkaz: "Statočným ukrajinským obrancom".

"Verím, že Ukrajinci zvíťazia vo svojom boji s ruským agresorom," dodal.

Počas návštevy zbrojovky "pokrstil" pohárom sektu nové ťažké vyslobodzovacie a odsunové vozidlo TREVA 30. Aj to plánuje Česko v budúcnosti poslať na Ukrajinu.

Zelenskyj označil telefonický rozhovor s Fialom za "zmysluplný". Podľa vlastných slov českého premiéra informoval o situácii na fronte a hrozbe eskalácie konfliktu zo strany Ruska.

"Ceníme si dôležitú obrannú podporu zo strany Českej republiky a očakávame jej posilnenie," vyhlásil ukrajinský prezident.

Okrem rozhovoru s Fialom absolvoval Zelenskyj v pondelok aj svoj prvý telefonát s novou slovinskou prezidentkou Natašou Pircovou Musarovou, ktorá sa funkcie ujala tesne pred Vianocami. Telefonoval tiež s portugalským premiérom Antóniom Costom a predsedom severomacedónskej vlády Dimitarom Kovačevským, ktorého krajina tohto roku predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).