Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fiala: Úlohou EPC nie je nahradiť súčasné formáty spolupráce v Európe

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a český premiér Petr Fiala počas tlačovej konferencie po summite Európskeho politického spoločenstva (EPS), na ktorom sa stretli lídri Únie a 17 nečlenských štátov na Pražskom hrade, v Prahe 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ako vysvetlil český premiér, účelom bolo vytvoriť priestor pre neformálne výmeny názorov v rámci Európy, a to vrátane predstaviteľov krajín, ktorí sa bežne nestretávajú.

Praha 6. októbra (TASR) - Na historicky prvom stretnutí lídrov Európskeho politického spoločenstva (EPC) sa stretlo 44 štátnikov, a to v kritických okamihoch týkajúcich sa bezpečnosti a stability v Európe. Na záverečnej tlačovej konferencii zasadnutia to vyhlásil český premiér Petr Fiala s tým, že úlohou EPC nie je nahrádzať súčasné formáty spolupráce, informuje TASR.

Predstavitelia rokovali v rámci plenárneho zasadnutia, okrúhlych stolov aj bilaterálnych stretnutí. Hlavnými témami diskusií boli mier, stabilita, migrácia, energetická bezpečnosť a ekonomika v Európe. Kolektívnym cieľom je pracovať na posilnení bezpečnosti a stability Európy, zdôraznil Fiala.

Na stretnutí predstavitelia neschválili žiadne uznesenie. Ako vysvetlil český premiér, účelom bolo vytvoriť priestor pre neformálne výmeny názorov v rámci Európy, a to vrátane predstaviteľov krajín, ktorí sa bežne nestretávajú.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová na tlačovej konferencii uviedla, že jedným z cieľov EPC je zaistiť trvalý mier a medzinárodné právo a zabezpečiť hranice a bezpečnosť občanov.

"Nesmieme dopustiť, aby energetická kríza podkopávala naše demokracie," vyhlásila.

Vyzvala na solidaritu s Ukrajinou a snahu zachovať jej územnú celistvosť na základe medzinárodne uznaných hraníc. Lídri krajín EPC podľa nej odsúdili ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine a nelegálnu anexiu časti jej územia.

Ako dodala, ďalšie stretnutie EPC sa bude konať na jar budúceho roka v Kišiňove, hostiteľskými krajinami ďalších schôdzok budú Španielsko a Spojené kráľovstvo.