Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fiala verí, že tieto voľby sú začiatkom Babišovho konca

Na archívnej snímke Petr Fiala. Foto: TASR/AP Petr David Josek

Fiala vyjadril spokojnosť, že v tejto situácii bude na Pražskom hrade prezident, ktorý bude upokojovať konflikty.

Praha 28. januára (TASR) - V prezidentských voľbách v Českej republike zvíťazil občiansky kandidát, ktorý reprezentoval hodnoty. Na tlačovej konferencii v sobotu to uviedol premiér Petr Fiala, ktorý výsledok volieb označil za tretiu výraznú volebnú porážku Andreja Babiša a verí, že je to začiatok konca Babišovej politickej kariéry v Česku, informuje TASR.

Fiala zároveň poznamenal, že koniec Babišovej éry môže byť ešte "dlhý a nepríjemný".

"Máme za sebou jednu z najhorších a najodpornejších kampaní v našej novodobej histórii," zhodnotil prezidentskú kampaň pred prezidentskými voľbami. "Populizmus sa priamo spojil s extrémizmom," vyhlásil Fiala a vymenoval, že v kampani sa objavili lži, vyvolávanie strachu aj spochybňovanie medzinárodných záväzkov ČR.

Zároveň vyzval politikov, verejne činné osobnosti i médiá, aby pomohli upokojiť situáciu v nasledujúcich mesiacoch. Pripomenul, že vojna na Ukrajine pokračuje a bude naďalej ovplyvňovať aj českú ekonomiku.

Fiala vyjadril spokojnosť, že v tejto situácii bude na Pražskom hrade prezident, ktorý bude upokojovať konflikty.

Po zrátaní 96 percent okrskov vedie v druhom kole prezidentských volieb v ČR armádny generál vo výslužbe Petr Pavel s 57,7 percentami hlasov. Jeho rival Andrej Babiš má 42,3 percenta hlasov.