Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Fico: Vyšehradská štvorka bude ohľadom kvót postupovať veľmi tvrdo

Slovenský predseda vlády Robert Fico Foto: TASR/AP

V súvislosti Gréckom poznamenal, že návrhov na vyriešenie gréckej krízy už bolo veľa.

Brusel 25. júna (TASR) - Vyšehradská štvorka bude počas dvojdňového summitu Európskej rady v Bruseli postupovať v súvislosti s povinnými kvótami na prerozdeľovanie migrantov veľmi tvrdo. "Neviem si predstaviť, že je európske a solidárne niekoho nútiť za každú cenu niečo robiť. Verím, že Vyšehradská štvorka udrží svoju pozíciu," uviedol premiér Robert Fico pred dnešným summitom.

Ako poznamenal, hlas tohto zoskupenia je taký silný, že šéf Európskej rady Donald Tusk požiadal ešte pred jeho začiatkom o stretnutie s V4.

Fico verí, že sa nakoniec podarí vyradiť zo záverov Rady povinné kvóty a pomoc migrantom bude iba na dobrovoľnej báze. "Naďalej prevláda predstava vlády, že na báze dobrovoľnosti vieme viac urobiť pre migrantov ako na báze povinnosti," upozornil.

Závery dnešnej Rady, tak ako sú navrhnuté, podľa neho umožňujú Európskej komisii prijať svoje rozhodnutia. "Potom sa dostaneme do polohy, že keby sme dnes prijali závery, ako keby sme súhlasili s postupom Európskej komisie, čo nemôžeme dovoliť," podčiarkol.

V súvislosti Gréckom poznamenal, že návrhov na vyriešenie gréckej krízy už bolo veľa. Myslí si preto, že sa blíži hodina, kedy Slovensko musí začať pracovať na alternatíve, že Atény vystúpia z eurozóny.

"Treba byť na to pripravený. Bol by som najradšej, keby došlo k dohode a Gréci by urobili potrebné reformy a zostali v eurozóne, pretože vystúpenie kohokoľvek z nej ju oslabuje," dodal.

Začínajúce rokovanie lídrov členských štátov EÚ označil za veľmi ťažké, dokonca hrozí scenár, že pokiaľ nepríde k dohode ohľadne Grécka, tak môže pokračovať summit eurozóny aj počas víkendu. Momentálne existujú dva rozdielne dokumenty, o ktorých ministri financií eurozóny práve rokujú, jeden za trojku medzinárodných veriteľov - Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF) - a jeden za grécku stranu.

Za ťažšiu tému však napriek tomu Fico považuje otázku migrantov.