Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fidesz a KDNP budú rokovať o sankciách voči Rusku a o cenách energií

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Kocsis pripomenul, že cena zemného plynu od júna 2022, keď Brusel schválil sankcie voči Rusku, sa za mesiac zdvojnásobila a o ďalší mesiac strojnásobila.

Budapešť 20. septembra (TASR) - Sankcie Európskej únie (EÚ) voči Rusku a ceny energií budú hlavnou témou schôdze parlamentných frakcií strán maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP, ktorá sa uskutoční v stredu a vo štvrtok v meste Balatonalmádi vo Veszprémskej župe. Pre internetové vydanie denníka Magyar Nemzet to v utorok uviedol predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V úvode výjazdového zasadnutia vystúpi tradične s prejavom premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, povedal predseda frakcie.

Kocsis pripomenul, že cena zemného plynu od júna 2022, keď Brusel schválil sankcie voči Rusku, sa za mesiac zdvojnásobila a o ďalší mesiac strojnásobila. "Sľubovali, že sankcie ukončia vojnu, ale nestalo sa tak. Európa sa stala chudobnejšou a Rusko bohatším," povedal politik vládneho Fideszu.

Členovia frakcií prerokujú podľa jeho slov aj návrhy zákonov, ktoré sú potrebné na rýchle ukončenie rokovaní medzi Budapešťou a Bruselom o osude fondu obnovy a kohéznych zdrojov EÚ.

"Vládne frakcie si v tejto súvislosti vypočujú správy ministerky spravodlivosti Judit Vargovej, ministra riadiaceho úrad vlády Gergelya Gulyása a šéfa rezortu technológií a priemyslu Lászlóa Palkovicsa," dodal Kocsis.

Vládne strany pred začiatkom schôdze parlamentu už tradične organizujú výjazdové stretnutie frakcií. V uplynulých troch parlamentných cykloch na týchto schôdzach prijali účastníci stretnutí dôležité rozhodnutia. Vo februári pred začatím jarnej schôdze zákonodarného zboru frakcie v Balatonfürede pripravovali kampaň do parlamentných volieb a referendum v otázke ochrany detí, podotkol Magyar Nemzet.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)