Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

PRIESKUM: Fidesz i opozícia posilnili od vypuknutia vojny na Ukrajine

Maďarský premiér a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Z prieskumu ďalej vyplýva, že v kategórii rozhodnutých voličov ďalej stúpla podpora vládneho bloku na 50 percent, pričom s opozičným zoskupením sympatizuje 43 percent týchto opýtaných.

Budapešť 17. marca (TASR) - Od zaútočenia Ruska na Ukrajinu mierne posilnili svoje pozície maďarský vládny blok Fidesz-KDNP i opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko, informuje spravodajca TASR na základe výsledkov prieskumu inštitútu IDEA, ktoré vo štvrtok zverejnilo internetové vydanie denníka Népszava.

Podpora Fidesz-KDNP stúpla o dva percentuálne body na 40 percent a opozičné zoskupenie si polepšilo o tri body na 37 percent. Súčasne ale klesla podpora menších strán, čo naznačuje, že voliči sa skôr sústreďujú na významných účastníkov politickej scény.

Z prieskumu, ktorý vykonal inštitút v období od 2. marca do 11. marca, ďalej vyplýva, že v kategórii rozhodnutých voličov ďalej stúpla podpora vládneho bloku na 50 percent, pričom s opozičným zoskupením sympatizuje 43 percent týchto opýtaných.

IDEA konštatuje, že vojna prezidenta Vladimira Putina, ktorá vypukla 24. februára, neprepísala v Maďarsku pomer politických síl. "Tri týždne pred parlamentnými voľbami v Maďarsku z pohľadu kategórie všetkých voličov zostáva politický boj stále otvorený, treba však podčiarknuť, že odhodlanie voličov Fidesz-KDNP je výrazne vyššie než odhodlanie opozičných voličov," podotkol inštitút.

spravodajca TASR Ladislav Vallach