Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Fidesz odmietol zriadiť vyšetrovaciu komisiu pre korupciu v justícii

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Opozícia chcela vyšetrovať, či korupčná kauza niekdajšieho štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pála Völnera nemá prepojenie s vládou a s ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou.

Budapešť 6. marca (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu z bloku vládnych strán Fidesz-KDNP v pondelok na výbore pre spravodlivosť opäť odmietli opozičný návrh na zriadenie vyšetrovacej komisie, ktorá by sa zaoberala korupciou v justícii.

Opozícia chcela vyšetrovať, či korupčná kauza niekdajšieho štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pála Völnera nemá prepojenie s vládou a s ministerkou spravodlivosti Judit Vargovou. S odvolaním sa na server Telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Predkladatelia návrhu uviedli, že ich cieľom nebolo stanoviť trestnoprávnu zodpovednosť, pretože prokuratúra už vzniesla v uvedenej kauze obvinenia. Opoziční poslanci chceli kauzu preskúmať v "širšej perspektíve" z hľadiska fungovania maďarskej vlády.

Völner 23. februára odmietol na Súde hlavného mesta v Budapešti obvinenia z korupcie. Štvordňové prípravné konanie v tejto korupčnej kauze, v rámci ktorého sa malo 21 obvinených osôb vyjadriť k vzneseným obvineniam, sa začalo 17. februára.

"Nespáchal som trestný čin, väčšina obžaloby je vážne nepravdivá a nepodložená," vyhlásil Völner. Súd preto neprijal návrh obžaloby, aby ho v prípade priznania spáchania trestného činu odsúdil na osem rokov väzenia a pokutu 25 miliónov forintov (takmer 65.400 eur).

Dvojica Völner a predseda Zboru maďarských súdnych exekútorov (BVK) György Schadl je obvinená z korupcie a ďalších trestných činov. V jednom z najvážnejších korupčných prípadov uplynulých rokov v Maďarsku padlo aj obvinenie z podplácania spáchaného v rámci organizovanej trestnej činnosti, zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, ale aj z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Okrem uvedenej dvojice je v tejto kauze obvinených ďalších 20 osôb.

Kauza vypukla po tom, ako jeden z adeptov na exekútora údajne podplatil predsedu BVK Schadla, a napriek tomu v konkurze neuspel. Podľa prokuratúry si Schadl vytvoril korupčný vzťah s Völnerom ešte pred májom 2018 a úplatky mu poskytoval až do júla 2021.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)