Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Fidesz po vyhratých aprílových parlamentných voľbách ďalej posilnil

Na archívnej snímke z 1. apríla 2022 ľudia sa zhromaždili pred predvolebným vystúpením maďarského premiéra a lídra strany Fidesz Viktora Orbána v maďarskom meste Székesfehérvár. Foto: TASR/AP

Do parlamentu sa prekvapivo s 5,8 percentami hlasov voličov dostalo radikálne Hnutie naša vlasť, ktoré preferovalo v prieskume Mediánu osem percent respondentov.

Budapešť 11. mája (TASR) - Maďarský vládny blok Fidesz-KDNP by v prípadných terajších voľbách volilo 57 percent na občanov Maďarska, pričom v parlamentných voľbách 3. apríla tomuto bloku straníckej kandidátke odovzdalo svoj hlas 52 percent voličov, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na výsledky prieskumu inštitútu Medián zverejnené v stredu spravodajským serverom 444.hu.

Pomer opozičných sympatizantov klesol v tomto prieskume na 34 percent, pričom opozičné strany zo straníckej volebnej listiny 3. apríla volilo 36 percent voličov.

Do parlamentu sa prekvapivo s 5,8 percentami hlasov voličov dostalo radikálne Hnutie naša vlasť, ktoré preferovalo v prieskume Mediánu osem percent respondentov. S extrémistami tak sympatizuje o jedno percento viac opýtaných než s najsilnejšou opozičnou stranou Demokratická koalícia (DK). Opozičnú stranu Momentum preferovalo v prieskume šesť percent Maďarov.

spravodajca TASR Ladislav Vallach