Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Fidesz považuje uznesenie EP za pomstu za odmietavú migračnú politiku

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Európska únia by mala okamžite začať s monitorovaním hrozieb voči demokracii, právnemu štátu a základným právam v Maďarsku.

Brusel/Budapešť 16. decembra (TASR) - Dnes schválené uznesenie Európskeho parlamentu kritizujúce Maďarsko a požadujúce monitorovanie hrozieb voči tamojšej demokracii, právnemu štátu a základným právam označila skupina europoslancov maďarského vládnuceho bloku Fidesz-KDNP za pomstu a otvorený útok kvôli odmietnutiu utečeneckých kvót. Uviedla to agentúra MTI.

"Liberáli, socialisti, komunisti a zelení útočia na nás kvôli rozhodnej maďarskej prisťahovaleckej politike, kvôli odmietaniu prisťahovalectva a masového presídľovania," píše sa v reakcii skupiny europoslancov Fidesz-KDNP.

Podľa nich sa v uplynulých dňoch stalo skutočnosťou, že voči Maďarsku prebieha zosúladená kampaň: Európska komisia prijala európsku petíciu - občiansku iniciatívu namierenú proti Maďarsku - a vo viacerých záležitostiach spustila disciplinárne konanie proti Maďarsku. "Je zrejmé, že za tým stojí v skutočnosti odmietanie maďarskej prisťahovaleckej politiky," dodávajú europoslanci vládneho bloku.

Európska únia by mala okamžite začať s monitorovaním hrozieb voči demokracii, právnemu štátu a základným právam v Maďarsku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré dnes schválil Európsky parlament (EP).

Opatrenia prijaté v uplynulých rokoch maďarskou vládou viedli podľa poslancov k prudkému systémovému zhoršeniu situácie v krajine, ktoré by v prípade, že Európska komisia (EK) nezasiahne, mohlo negatívne ovplyvniť vývoj aj v ďalších členských štátoch EÚ.

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 327 poslancov, 293 bolo proti a 61 sa zdržalo hlasovania, vyzýva EK, aby "bezodkladne iniciovala proces hĺbkového monitorovania v súvislosti so situáciou v oblasti demokracie, právneho štátu a základných práv v Maďarsku". Tento proces je prvým krokom tzv. rámca EÚ na ochranu právneho štátu - nástroja komisie zriadeného na účel odstraňovania systémových ohrození zásad právneho štátu v členských štátoch EÚ.