Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Fidesz sa snaží o to, aby sa mladí Maďari vrátili zo zahraničia domov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Fidesz reagoval na slová spolupredsedníčky opozičnej strany Politika môže byť iná Bernadett Szélovej, ktorá vyzvala vládny kabinet, aby bral vážne odliv mladej pracovnej sily do zahraničia.

Budapešť 28. júla (TASR) - Maďarská vláda robí všetko pre vytvorenie stabilných podmienok pre Maďarov žijúcich v zahraničí, aby sa vrátili domov. Vo vyhlásení pre agentúru MTI to dnes uviedla vládna strana Fidesz, podľa ktorej ľavica "vyhnala mladých Maďarov".

Fidesz tak reagoval na slová spolupredsedníčky opozičnej ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélovej, ktorá vyzvala vládny kabinet, aby bral vážne odliv mladej pracovnej sily do zahraničia.

"Trvale stúpajúci ekonomický rast, programy na tvorbu pracovných miest, na ochranu pracovných miest, rastúca minimálna mzda, kariérne programy, ale aj program na stimulovanie návratu mladých zo zahraničia s vyčlenenými prostriedkami vo výške 100 miliónov forintov (322.706 eur) má za cieľ návrat žijúcich v zahraničí," píše sa vo vyhlásení vládnej strany.

"Názorom vlády je, že každý, kto chce, nech vycestuje za hranice, učí sa jazyky, získa skúsenosti v zahraničí, potom ho však Maďarsko čaká späť," konštatuje Fidesz.

Vládna strana upozornila LMP, že by bolo lepšie, keby namiesto vyvolávania politického napätia pomáhala riešiť skutočné problémy Maďarska, napríklad hrozbu ilegálnej migrácie, ktorá ohrozuje celú Európu.