Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fidesz stratil za dva mesiace 800.000 priaznivcov, volilo by ho 25 %

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Kým v októbri byvládnu maďarskú stranu volilo ešte 35 percent oprávnených voličov, v novembri to už bolo 30 percent a v decembri iba 25 percent.

Budapešť 11. decembra (TASR) - Pokles podpory vládnej strany Fidesz pokračoval aj začiatkom decembra. Kým v októbri by tento politický subjekt volilo ešte 35 percent oprávnených voličov, v novembri to už bolo 30 percent a v decembri iba 25 percent. Vyplýva to z výsledkov prieskumu maďarského inštitútu Ipsos, ktoré dnes zverejnila agentúra MTI.

Tábor priaznivcov Fideszu za dva mesiace opustilo 800.000 voličov. Najväčší úbytok zaznamenali u ľudí žijúcich na vidieku a u starších ľudí, pričom mierne nadpriemerný pokles priaznivcov je badateľný aj v kategórii inteligencie, bohatých ľudí a obyvateľov hlavného mesta.

Spomedzi opozičných strán si posilnil pozície ultrapravicový Jobbik, ktorý po novembrových 12 percentách získal v decembri 14 percent.

Maďarská socialistická strana (MSZP) zostáva treťou najsilnejšou parlamentnou stranou - podporilo ju 11 percent respondentov, rovnako ako v novembri.

Po tri percentá voličov preferovali ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) a Demokratickú koalíciu (DK).

Pomer pasívnych voličov ďalej stúpa: v novembri to bolo z októbrových 30 percent o päť percent a v decembri o ďalšie štyri percentá na 39 percent.