Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Fidesz zahlasuje za zbavenie imunity štátneho tajomníka Völnera

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Politik čelí podozreniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Budapešť 7. decembra (TASR) - Maďarská vládnuca strana Fidesz zahlasuje za zbavenie poslaneckej imunity svojho parlamentného poslanca a štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti Pála Völnera, ktorý čelí podozreniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Podľa spravodajského servera index.hu to vyplýva z vyhlásenia Fideszu zverejneného v utorok.

"Vládne strany (pozn. TASR: Fidesz-KDNP) zahlasujú za pozastavenie poslaneckej imunity Pála Völnera, pretože sa musí pred justíciou očistiť. Sme radi, že to tak cíti aj on a že okamžite odstúpil zo svojej funkcie," píše sa v dokumente Fideszu, ktorý súčasne poukázal na to, že ľavicové strany neriešia tak pohotovo svoje korupčné škandály.

Völner ku kauze vyhlásil, že nespáchal žiaden trestný čin, svoje úlohy na poste štátneho tajomníka a ministerského splnomocnenca zodpovedného za oblasť exekútorov plnil čestne a v súlade so zákonmi.

Korupcia sa podľa spravodajského servera hvg.hu týkala obsadzovania lukratívnych miest exekútorov, pričom sa javí ako pravdepodobný scenár, že kauza vypukla po tom, čo jeden z adeptov na exekútora napriek podplateniu predsedu Zboru maďarských súdnych exekútorov (BVK) Györgya Schadla v konkurze neuspel.

Generálna prokuratúra v utorok uviedla, že v rámci vyšetrovania Ústrednej vyšetrovacej prokuratúry sa objavilo opodstatnené podozrenie, že Völner dostával pravidelne a dlhšiu dobu sumu vo výške dvoch až piatich miliónov forintov (od 5488 do 13.720 eur) od Schadla za vybavovanie konkrétnych prípadov, pričom Völner tak zneužil dozornú, úradnú a riadiacu právomoc. Predsedu BVK už vzali do vyšetrovacej väzby a zablokovali jeho nehnuteľnosti.

Generálny prokurátor Péter Polt inicioval proces zbavenia Völnera poslaneckej imunity.