Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Delegáti 25. zjazd Fideszu potvrdil vo funkcii predsedu V. Orbána

Viktor Orbán Foto: TASR/Michal Svítok

Orbán vyhlásil, že rok 2014 bude rokom boja za zníženie režijných nákladov domácností a tento boj sa bude odohrávať v parlamentných voľbách.

Budapešť 28. septembra (TASR) - Delegáti 25. zjazdu vládnej strany Fidesz potvrdili dnes vo funkcii predsedu strany Viktora Orbána. Z prítomných 1241 delegátov odovzdalo hlas jedinému kandidátovi - Orbánovi 1240 hlasujúcich, informovalo internetové vydanie denníka Népszava s poznámkou, že niekto z delegátov urobil pri voľbe chybu.

Podpredsedami Fideszu sa stali debrecínsky primátor Lajos Kósa, poslankyňa Európskeho parlamentu Ildikó Pelczné Gállová, primátor XII. budapeštianskeho obvodu Zoltán Pokorni a János Lázár, ktorý vo funkcii štátneho tajomníka vedie úrad vlády.

Znovuzvolený predseda Fideszu Orbán podľa agentúry MTI vyhlásil, že rok 2014 bude rokom boja za zníženie režijných nákladov domácností a tento boj sa bude odohrávať v parlamentných voľbách. Pripustil, že "proti Maďarsku sa preto obrátia bankári, multinacionálne podniky a im slúžiaci bruselskí byrokrati".

"Nenecháme sa, nie sme, ani nebudeme sluhami Európy. Nie sme, ani nebudeme sluhami bánk a veľkopodnikov. Sme Maďari a nechceme, aby nám hovorili iní, ako si máme upratať okolo svojho domu," povedal v prejave predseda Fideszu, ktorý zdôraznil, že Fidesz ochráni ekonomickú nezávislosť Maďarska a aj znižovanie režijných nákladov domácností.

Predchádzajúci zjazd Fideszu sa konal v roku 2011.


Kövér na zjazde Fideszu: Vo voľbách pôjde o konečné porazenie postkomunistov

László Kövér
Foto: TASR/AP
V parlamentných voľbách v roku 2014 bude hlavnou otázkou definitívne porazenie postkomunistov, vyhlásil dnes v Budapešti v úvode 25. zjazdu vládnej strany Fidesz predseda parlamentu a predseda Republikovej rady Fidesz László Kövér.

Podľa maďarského spravodajského servera Hvg.hu Kövér vyjadril presvedčenie, že Fidesz zachránil Maďarsko pred pádom do priepasti a uskutočnil "korekciu zmeny režimu".

Zjazd pôvodne zvolali na 9. júna, kvôli povodňovej ochrane ho však preložili na september.