Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fidži po takmer dvoch rokoch otvorilo hranice pre turistov

Na snímke ľudia prichádzajú na medzinárodné fidžijské letisko Nadi 1. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Zahraniční návštevníci musia byť plne zaočkovaní proti koronavírusu a musia predložiť negatívny výsledok testu, ako aj zoznam krajín, ktoré za posledných 14 dní navštívili.

Suva 1. decembra (TASR) - Tichomorský ostrovný štát Fidži v stredu prvýkrát po 615 dňoch znovu otvoril svoje hranice pre zahraničných návštevníkov z niektorých krajín. Informovala o tom agentúra AFP.

Na fidžijské letisko Nadi priletel prvý let FJ914 leteckej spoločnosti Fiji Airways zo Sydney o 11.40 h miestneho času (00.40 h SEČ).

Generálny riaditeľ Fiji Airways Andre Viljoen uviedol, že pre tropickú destináciu, kde cestovný ruch tvorí zhruba 40 percent jej ekonomickej produkcie, ide po náročných 20 mesiacoch o "významnú udalosť". Opätovné otvorenie hraníc podľa jeho slov oživí miestnu ekonomiku.

Viljoen ubezpečil, že v krajine platia prísne zdravotné opatrenia prijaté proti šíreniu nákazy nového koronavírusu. Cestujúcich podľa jeho slov neodradil ani nedávny objav variantu omikron.

Fidži sprísnilo obmedzenia pre cestujúcich prichádzajúcich z Juhoafrickej republiky (JAR), ale nezmenilo pravidlá týkajúce sa "cestovných partnerských" krajín. Tichomorskú idylu si môžu užiť občania Japonska, Nového Zélandu, USA a Francúzska, ako aj krajín, kde bol zistený omikron, ako je Austrália, Kanada a Británia.

Zahraniční návštevníci musia byť plne zaočkovaní proti koronavírusu a musia predložiť negatívny výsledok testu, ako aj zoznam krajín, ktoré za posledných 14 dní navštívili. Po príchode na Fidži sa smú pohybovať len vo vymedzených zónach.

V krajine je proti koronavírusu plne zaočkovaných približne 90 percent z celkového počtu dospelej populácie, píše agentúra Reuters.