Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Fidži zhabalo jachtu ruského oligarchu, požiadali o to USA

Na archívnej snímke z 15. apríla 2022 superjachta Amadea kotví v prístave v Lautake na Fidži. Foto: TASR/AP

Spojené štáty uvalili sankcie na oligarchov, ktorí majú blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v rámci vlny ekonomických postihov súvisiacich s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Suva 5. mája (TASR) - Fidžijské úrady zadržali jachtu ruského oligarchu Sulejmana Kerimova, a to na žiadosť amerického ministerstva spravodlivosti za údajné porušovanie sankčného režimu proti Rusku a korupciu. Vo štvrtok o tom informoval rezort spravodlivosti USA. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Superjachta Amadea s dĺžkou 106 metrov v hodnote 300 miliónov dolárov kotvila v prístave Lautoka na Fidži, keď ju na základe amerického súdneho príkazu zhabali fidžijské orgány. "Amadea je predmetom konfiškácie pre podozrenie z porušenia právnych predpisov Spojených štátov vrátane zákona o medzinárodných pohotovostných ekonomických opatreniach (IEEPA), prania špinavých peňazí a sprisahania," uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti. Dodalo, že Kerimov patrí k ruským oligarchom, ktorí "prostredníctvom korupcie profitujú na ruskej vláde a jej nezákonných aktivitách po celom svete vrátane okupácie Krymu".

Spojené štáty uvalili sankcie na oligarchov, ktorí majú blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v rámci vlny ekonomických postihov súvisiacich s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Kerimov zbohatol ako spolumajiteľ ruských energetických a finančných spoločností vrátane Gazpromu a banky Sberbank. Je tiež funkcionárom ruskej vlády a členom ruskej Rady federácie.

"Majetok zločincov, ktorí napomáhajú ruskému režimu, sa neskryje nikde," vyhlásil americký minister spravodlivosti Merrick Garland.