Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Filantrop Osman Kavala je vo vyšetrovacej väzbe už takmer 1000 dní

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Turecký prezident označil Kavalu za zástupcu amerického miliardára Georgea Sorosa.

Istanbul 25. júla (TASR) - Zadržanie popredného tureckého filantropa a podnikateľa Osmana Kavalu, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe už takmer 1000 dní, je ako "mučenie", uviedla v sobotu jeho manželka Ayše Bugrová. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Ukradli nám 1000 dní zo života, ktoré sú pre nás nenahraditeľnou stratou," povedala Bugrová a dodala, že výrazy ako "odôvodnená pochybnosť" či "dôkaz" v Turecku už úplne stratili význam.

Kavalu vo februári zbavili všetkých obvinení súvisiacich s protestmi z roku 2013 proti výstavbe v obľúbenom parku Gezi v Istanbule - medzi obvineniami bol aj pokus zvrhnúť vládu - a súd nariadil jeho prepustenie z väzenia.

Podnikateľa a filantropa však ešte v ten istý deň znovu zatkli, keď prokurátor vydal nový zatykač v rámci iného vyšetrovania vedeného proti Kavalovi. Tentoraz prípad súvisel s nevydareným pokusom o prevrat v Turecku v roku 2016.

Kavalovi právnici tvrdia, že proti ich mandantovi ešte nebolo vznesené obvinenie.

V pondelok to bude 1000 dní, odkedy sa Kavala nachádza v samoväzbe vo väznici s maximálnym stupňom stráženia v meste Silivri.

Podľa jeho právnikov bol Kavala vypočúvaný prokurátorom iba raz - v roku 2017 - a nenašli sa žiadne konkrétne dôkazy, nezačalo sa nové vyšetrovanie, iba sa neustále menia obvinenia voči nemu.

Turecký parlament v apríli schválil zákon, ktorý z dôvodu spomalenia šírenia nového koronavírusu umožňuje prepustiť z väzníc desiatky tisíc väzňov. Závažnosť Kavalovho údajného zločinu však neumožnila jeho podmienečné prepustenie.

Kavala, ktorý je rešpektovanou postavou v intelektuálnych kruhoch v Turecku a zahraničí, je vo vyšetrovacej väzbe od 1. novembra 2017. Je šéfom nadácie Anatólska kultúra (Anadolu Kültür), ktorá má za cieľ prekonávať rozpory v tureckej spoločnosti prostredníctvom kultúry a umenia. Snažil sa aj o lepšie vzťahy so susedným Arménskom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Kavalu za zástupcu amerického miliardára Georgea Sorosa v Turecku a obvinil ho "z využívania svojich prostriedkov na podporu tých, ktorí sa snažia roztrhať túto krajinu".

V decembri roku 2019 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nariadil tureckým úradom, aby Kavalu prepustili, keďže je podľa ESĽP zadržaný, len aby ho umlčali.

Toto rozhodnutie je konečné, avšak Kavala sa stále nachádza vo väzení, dodal jeho právnik a povedal, že spolu s tímom požaduje, aby sa rozsudok ESĽP rešpektoval.