Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Filipínska polícia zastrelila troch väzňov na úteku z väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Jeden z troch útočníkov dobodal policajta, ktorý nadránom roznášal raňajky väzňom v nápravnovýchovnom ústave s najvyšším stupňom stráženia.

Manila 9. októbra (TASR) - Pri neúspešnom pokuse o útek z policajného veliteľstva v regióne hlavného mesta Manila v nedeľu ráno usmrtila filipínska polícia troch väzňov vrátane popredného militanta zo skupiny Abú Sayyaf po tom, ako dobodali na smrť väzenského dozorcu a krátko zadržiavali ako rukojemníčku bývalú opozičnú senátorku. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Šéf národnej polície generál Rodolfo Azurin uviedol, že bývalá senátorka Leila de Limová, ktorá je zadržaná v tomto väzení, nebola zranená a po incidente ju previezli do nemocnice na vyšetrenie.

Jeden z troch útočníkov dobodal policajta, ktorý nadránom roznášal raňajky väzňom v nápravnovýchovnom ústave s najvyšším stupňom stráženia. Policajt na strážnej veži vypálil varovné výstrely a keďže sa väzni odmietali vzdať, dvoch z nich zastrelil, vrátane veliteľa zo skupiny Abú Sayyaf, uviedla polícia.

Tretí väzeň bežal do cely de Limovej a krátko ju držal ako rukojemníčku, ale aj jeho zastrelilo policajné komando, povedal Azurin. "Bývalá senátorka je v bezpečí. Incident sa nám podarilo rýchlo vyriešiť vo väzenskom ústave," povedal Azurin novinárom.

De Limová je zadržiavaná od roku 2017 a čaká na súdny proces, v ktorom je obvinená z drogovej činnosti. Bývalá senátorka obvinenia odmieta a označuje ich za súčasť pokusu bývalého prezidenta Rodriga Duterteho o umlčanie kritikov svojej protidrogovej politiky, v dôsledku ktorej bolo zabitých najmenej 7000 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti.

Duterte, ktorý trval na vine de Limovej, odstúpil z funkcie 30. júna na konci svojho turbulentného šesťročného funkčného obdobia a jeho nástupcom sa stal Ferdinand Marcos mladší, syn bývalého diktátora, ktorý bol zvrhnutý v roku 1986 počas prodemokratického povstania.