Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Filipínska sopka Busulan začala chrliť popol

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Chrlenie popola a pary zo sopky Bulusan trvalo približne 17 minút.

Manila 5. júna (TASR) - Sopka Bulusan na východe Filipín v nedeľu chrlila popol a vodnú paru do výšky približne jedného kilometra. Filipínski predstavitelia varovali, že môžu nasledovať ďalšie erupcie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Chrlenie popola a pary zo sopky Bulusan trvalo približne 17 minút. Podľa filipínskeho Inštitútu pre vulkanológiu a seizmológiu (Phivolcs) išlo o hydrotermálnu erupciu spôsobenú vriacou vodou vo vnútri krátera sopky.

Zatiaľ neboli nahlásené žiadne obete, inštitút však odporučil obyvateľom, aby sa nezdržiavali v okruhu štyroch kilometrov od sopky.

Sopečný popol dopadol na najmenej desať obcí v blízkosti vulkánu. Miestne orgány ľudí vyzvali, aby zostali doma a nasadili si rúška. Momentálne sa snažia z postihnutých dedín evakuovať najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva – seniorov a ľudí trpiacich astmou.

Letisko v hlavnom meste Manila oznámilo, že chrlenie sopky zatiaľ nijakým spôsobom neovplyvnilo fungovanie leteckej prevádzky. Pilotov však vyzvalo, aby zachovávali zvýšenú ostražitosť.

Bulusan sa nachádza v provincii Sorsogon vo východnej časti Filipín. Je jednou z najaktívnejších sopiek v krajine a v uplynulých rokoch vykazovala sopečnú aktivitu opakujúcim sa chrlením pary a popola.