Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Generál vyzval islamistov v Marawi, aby sa vzdali, inak zomrú

Dym stúpa po leteckej útoku filipínskej armády na úkryty islamistov v meste Marawi na juhu Filipín Foto: TASR/AP

Boje o Marawi sa začali po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie oblastného vodcu IS vyvolal obsadenie tohto mesta islamskými radikálmi.

Manila 4. septembra (TASR/Teraz.sk) - Náčelník štábu filipínskych ozbrojených síl generál Eduardo Aňo odkázal dnes islamským militantom v meste Marawi, ktoré už tri mesiace oblieha armáda, že buď sa vzdajú, alebo zomrú.

Podľa agentúry DPA sa boje medzi vládnymi silami a militantmi napojenými na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) rozhoreli s novou intenzitou a sústredili sa do centra Marawi ležiaceho približne 800 kilometrov južne od metropoly Manila. K zintenzívneniu bojov došlo po tom, ako armáda po viac ako tri mesiace trvajúcej ofenzíve ovládla v meste väčšinu kľúčových lokalít.

"Sme v poslednej fáze... preto sú boje také intenzívne. Buď sa vzdajú, alebo tam zomrú. Aby sme mohli začať s obnovou Marawi," povedal Aňo a dodal, že vládne sily čoskoro operáciu ukončia.

Boje o Marawi sa začali po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie oblastného vodcu IS vyvolal obsadenie tohto mesta islamskými radikálmi. Prezident Rodrigo Duterte v tejto súvislosti vyhlásil na ostrove Mindanao stanné právo.

Pri doterajších bojoch prišlo o život vyše 800 ľudí vrátane takmer 130 vojakov a 562 militantov. Teroristi tiež popravili 45 civilistov a takmer pol milióna obyvateľov muselo opustiť svoje domovy.