Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Filipínsky prezident predĺžil stav núdze vyhlásený počas pandémie

Na snímke obyvatelia Filipín čakajú na autobus 8. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Marcosova hovorkyňa Trixie Cruz-Angelesová prezidentovo rozhodnutie zdôvodnila pretrvávajúcimi obavami zo šírenia koronavírusu.

Manila 12. septembra (TASR) - Filipínsky prezident Ferdinand Marcos sa rozhodol predĺžiť stav núdze, ktorý v roku 2020 vyhlásil jeho predchodca Rodrigo Duterte v reakcii na pandémiu koronavírusu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Marcosova hovorkyňa Trixie Cruz-Angelesová prezidentovo rozhodnutie zdôvodnila pretrvávajúcimi obavami zo šírenia koronavírusu. Podľa jej slov by mohol byť stav núdze predĺžený zhruba o tri mesiace, aby sa mohlo pokračovať v zrýchlenom nakupovaní zdravotníckeho materiálu a vyplácaní mimoriadnych príplatkov pre zdravotníkov.

Hovorkyňa však zároveň uviedla, že sa s okamžitou platnosťou ruší povinné prekrývanie horných dýchacích ciest vo vonkajších priestoroch. Takáto povinnosť zostane len na miestach s veľkou koncentráciou ľudí, kde nie je možné udržiavať bezpečné rozstupy medzi ľuďmi.

Filipínski predstavitelia uviedli, že Filipíny spolu s Mjanmarskom boli poslednými krajinami juhovýchodnej Ázie, kde bolo nosenie rúšok stále povinné aj vo vonkajších priestoroch. Dodali, že povinnosť zrušiť rúška v interiéroch by sa mohla na Filipínach zrušiť koncom roka v oblastiach, kde je mnoho ľudí zaočkovaných posilňujúcou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

Filipíny zaviedli jeden z najdlhších lockdownov vôbec, pripomína agentúra AP. V jeho dôsledku krajinu postihla najhoršia ekonomická kríza za uplynulé desaťročia, ktorá prehĺbila chudobu, nezamestnanosť a potravinovú krízu.