Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Prezident Filipín si predvolal veľvyslanca Číny pre námorný incident

Filipínsky prezident v Japonsku, 9. február 2023. Foto: TASR/AP

Malo sa tak stať podľa Manily minulý týždeň.

Manila 14. februára (TASR) - Filipínsky prezident Ferdinand Marcos si v utorok predvolal čínskeho veľvyslanca v Manile, aby mu vyjadril vážne obavy v súvislosti s incidentom v Juhočínskom mori. Čínska pobrežná stráž pri ňom zasiahla filipínske hliadkovacie plavidlo vojenským laserom. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Incident sa odohral podľa Manily minulý týždeň (6.2.). Filipínske hliadkovacie plavidlo Malapascua mierilo k atolu Second Thomas, ktorý je pod kontrolou filipínskych síl. Počas plavby sa k nemu na nebezpečne malú vzdialenosť, zhruba 137 metrov, priblížila čínska loď a zabránila mu v plavbe. Jej vojenský laser oslepil niekoľko členov posádky a spôsobil im zranenia.

Marcos vyjadril znepokojenie nad "narastajúcou frekvenciou a intenzitou zásahov Číny proti lodiam filipínskej pobrežnej stráže a filipínskym rybárom", vrátane použitia vojenského lasera, uviedla vo vyhlásení kancelária filipínskeho prezidenta.

"Tieto akty agresie Číny sú rušivé a znepokojujúce," povedala hovorkyňa filipínskeho ministerstva zahraničných vecí Teresita Dazaová.

Manila len za uplynulý rok podala takmer 200 diplomatických sťažností na agresívne správanie Číny v Juhočínskom mori, ktoré si komunistická vláda v Pekingu prakticky celé nárokuje. Proti jej nárokom sú Filipíny, Taiwan, Vietnam, Brunej i Malajzia.

Medzinárodný súdny dvor v Haagu v roku 2016 zrušil nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa na haagskom súdnom pojednávaní nezúčastnila a rozhodnutie súdu neuznáva.