Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Filipíny: Dažde a záplavy si vyžiadali už najmenej 25 obetí

Na snímke poskytnutej filipínskou pobrežnou strážou staršia žena sedí na stoličke, zatiaľ čo ju personál pobrežnej stráže prenáša cez záplavové vody v meste Plaridel v provincii Misamis Occidental na juhu Filipín v pondelok 26. decembra 2022. Foto: TASR/AP

V evakuačných strediskách sa nachádza viac ako 81.000 ľudí.

Manila 28. decembra (TASR) - Najmenej 25 ľudí zahynulo v dôsledku silných dažďov, ktoré na Filipínach cez víkend zaplavili viaceré dediny, mestá a hlavné cesty. Z domu museli pre výčiny počasia odísť desaťtisíce ľudí. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v stredu informovala agentúra AFP.

Najmenej 13 ľudí zahynulo podľa úradu na zvládanie katastrof v provincii Misamis Occidental na hlavnom juhofilipínskom ostrove Mindanao. Väčšina z nich sa utopila. Ďalších 26 osôb je nezvestných a deväť ľudí utrpelo zranenia.

Dažde najviac zasiahli južné a stredné oblasti súostrovia. Meteorológovia očakávajú ďalšie možné záplavy a zosuvy pôdy spôsobené dažďom aj vo štvrtok.

Podľa úradu na zvládanie katastrof prebiehajú záchranné práce na pomoc ľuďom v oblastiach ťažko postihnutých záplavami. V evakuačných strediskách sa nachádza viac ako 81.000 ľudí.

Silné dažde zasiahli Filipíny cez víkend, keď sa táto juhovýchodoázijská krajina so 110 miliónmi obyvateľov pripravovala na vianočné sviatky.