Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Filipínsky prezident nebude spolupracovať na vyšetrení drogovej vojny

Rodrigo Duterte, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hlavná prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová požiadala v pondelok sudcov tohto orgánu o odsúhlasenie dôkladného vyšetrenia takzvanej vojny proti drogám na Filipínach.

Manila 15. júna (TASR) - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte povedal, že nebude spolupracovať na prípadnom vyšetrovaní množstva zabití v súvislosti so svojimi zásahmi voči drogovej kriminalite, o ktoré požiadala prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC). Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorcu Harryho Roqua.

Hlavná prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová požiadala v pondelok sudcov tohto orgánu o odsúhlasenie dôkladného vyšetrenia takzvanej vojny proti drogám na Filipínach.

Predbežné posudzovanie situácie v tejto krajiny podľa nej preukázalo existenciu dôvodného podozrenia, že počas Duterteho zásahov zameraných proti nelegálnym drogám v období od 1. júla 2016 do 16. marca 2019 boli spáchané zločiny proti ľudskosti.

Roque označil Bensoudaovej krok za "právne chybný". ICC ako medzinárodný súd poslednej inštancie podľa jeho slov môže zasiahnuť iba v prípade, ak súdny systém v krajine zlyháva pri vyšetrovaní domácich trestných činov. Vyhlásenie, že filipínsky právny systém nefunguje, považuje za "urážku všetkých Filipíncov".

Na archívnej snímke pokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudaová.
Foto: TASR/AP


"Nikdy nebudeme spolupracovať, pretože už nie sme členom (ICC)," dodal hovorca.

Filipíny vystúpili z ICC v roku 2019 po tom, čo súd začal predbežne vyšetrovať obvinenia, že filipínska polícia medzi 2016 a 2019 nezákonne zabila tisíce civilistov. ICC však následne uviedol, že môže naďalej vyšetrovať Filipíny pre zločiny spáchané počas ich členstva v tomto medzinárodnom tribunále.

Duterte sa stal filipínskym prezidentom v roku 2016 a následne spustil v krajine tvrdú protidrogovú kampaň. Podľa tamojšej polície bolo od jeho nástupu do úradu zabitých pri zásahoch už takmer 6000 osôb podozrivých z drogovej kriminality. Humanitárne organizácie sa pritom domnievajú, že počet obetí môže byť oveľa vyšší.