Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Duterte nebude spolupracovať na vyšetrovaní vojny proti drogám

Rodrigo Duterte, archívne foto. Foto: TASR/AP

V rámci vyše 200 000 protidrogových operácií bolo od júla 2016 zabitých na Filipínach najmenej 6181 ľudí.

Manila 16. septembra (TASR) – Filipínsky prezident Rodrigo Duterte nebude spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC) na vyšetrovaní zločinov súvisiacich s tzv. protidrogovou vojnou na Filipínach. Oznámil to vo štvrtok jeho právnik s tým, že tento tribunál nemá na Filipínach súdnu právomoc, informovala tlačová agentúra AFP.

Sudcovia ICC v stredu odobrili rozsiahle vyšetrovanie Duterteho protinarkotickej kampane - podľa ľudskoprávnych aktivistov si vyžiadala desaťtisíce zabitých ľudí -, tvrdiac, že išlo o nezákonný a systematický útok na civilistov.

Duterte „nebude spolupracovať, keďže Filipíny odstúpili od Rímskeho štatútu, a ICC preto nemá v krajine súdnu právomoc", uviedol pre miestne médiá hlavný právny poradca filipínskeho prezidenta Salvador Panelo.

„Vláda neumožní žiadnemu členovi ICC zhromažďovať na Filipínach informácie a dôkazy. Budú mať zákaz vstupu do krajiny," vyhlásil Duterteho právnik. Filipínsky prezident opakovane útočí na ICC - jediný stály súd pre vojnové zločiny - a označuje túto inštitúciu za „nezmysel".

Rodrigo Duterte vyňal svoju krajinu spod jurisdikcie ICC po tom, ako súd začal predbežné vyšetrovanie jeho zásahu proti drogám. Podľa najnovších oficiálnych údajov zverejnených Manilou bolo v rámci vyše 200.000 protidrogových operácií od júla 2016 zabitých na Filipínach najmenej 6181 ľudí.