Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Nastupujúci prezident Marcos je proti nárokom Číny v Juhočínskom mori

Na tejto fotografii, ktorú poskytla divízia prezidentských fotografov Malacanang, filipínsky prezident Rodrigo Duterte gestikuluje počas stretnutia s vládnymi predstaviteľmi v prezidentskom paláci Malacanang v Manile na Filipínach v pondelok 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Dosluhujúci filipínsky prezident Rodrigo Duterte spomínané rozhodnutie ICJ z roku 2016 nepotvrdil a radšej akceptoval prísľuby Číny o spolupráci v oblasti obchodu a investícií.

Manila 26. mája (TASR) - Nastupujúci filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že potvrdí rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora z roku 2016 o sporných nárokoch Číny na Juhočínske more. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu v roku 2016 zrušil nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori, cez ktorú každoročne prechádza tovar v hodnote zhruba troch biliónov amerických dolárov. Čína sa na haagskom súdnom pojednávaní nezúčastnila a dané rozhodnutie neuznáva.

"Ide o veľmi dôležité rozhodnutie v náš prospech a použijeme ho na to, aby sme naďalej presadzovali naše územné práva. Nie sú to nároky. Je to naše územné právo," uviedol Marcos.

"S Čínou dôsledne hovoríme jasnou rečou," pokračoval Marcos. "Nemôžeme s nimi ísť do vojny. To je posledná vec, ktorú by sme teraz potrebovali," dodal.

Dosluhujúci filipínsky prezident Rodrigo Duterte spomínané rozhodnutie ICJ z roku 2016 nepotvrdil a radšej akceptoval prísľuby Číny o spolupráci v oblasti obchodu a investícií. Tie sa však podľa kritikov nenaplnili, vysvetľuje AFP.

Filipínsky parlament v stredu vyhlásil víťaza prezidentských volieb z 9. mája Marcosa za nového prezidenta krajiny. Jeho funkčné obdobie sa začne 30. júna.