Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po streľbe na univerzite na Filipínach hlásia tri obete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zranenie utrpela okrem toho aj dcéra zavraždenej exstarostky, ktorá sa mala zúčastniť na promóciách.

Manila 24. júla (TASR) - Traja ľudia boli zabití a jedna osoba utrpela zranenia počas nedeľnej streľby na Filipínach, ku ktorej došlo na univerzite v metropolitnej oblasti hlavného mesta Manila. Informuje o tom agentúra AFP s tým, že išlo zrejme o cielenú vraždu.

Streľba sa odohrala v meste Quezon na univerzite Ateneo de Manila. O život prišla bývalá starostka mesta Lamitan v juhofilipínskej provincii Basilan Rosita Furigayová, jej spolupracovník a tiež zamestnanec univerzitnej bezpečnostnej služby, povedala starostka miestnej samosprávy Joy Belmonteová.

Zranenie utrpela okrem toho aj dcéra zavraždenej exstarostky, ktorá sa mala zúčastniť na promóciách. Polícia uviedla, že ju v stabilizovanom stave previezli do nemocnice.

Strelca vyzbrojeného dvoma pišťoľami bezprostredne po čine zadržali. Polícia priblížila, že univerzitný campus uzavreli a zrušili tiež promočnú slávnosť, ktorá sa mala konať v nedeľu, píše agentúra AP.

"Incident takéhoto druhu nemá v našej spoločnosti miesto a je potrebné ho čo najostrejšie odsúdiť," uviedla vo vyhlásení starotka Quezonu Belmonteová.

K streľbe došlo napriek rozsiahlej prítomnosti bezpečnostných síl a zákazu nosenia zbraní, ktorý polícia a ďalšie vládne orgány v Quezone zaviedli, konštatuje AP. Motív tohto skutku polícia vyšetruje.

AFP dodáva, že streľby na filipínskych univerzitách sú napriek laxným pravidlám týkajúcich sa zbraní zriedkavé. Úmyselné vraždy politikov sú však, naopak, v tejto ázijskej krajine pomerne častou záležitosťou, a to najmä počas volieb.