Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Takto sa protestuje proti Trumpovi vo svete

Filipínčan protestuje a drží plagát s prečiarknutou tvárou nového prezidenta USA D. Trumpa, Manila, 20. januára 2017. Foto: TASR AP

Na Srí Lanke pred americkou ambasádou protestovala hlasná skupina odporcov novozvoleného prezidenta USA. Protestujúci na Filipínach zas žiadali svojho prezidenta, aby sa držal ďalej od Trumpa.

Brusel 20. januára (TASR) - Odporcovia nastupujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa vyšli dnes do ulíc Bruselu, Londýna a iných svetových metropol. Okrem iného vyjadrovali nesúhlas s Trumpovým plánom na postavenie múru na hraniciach USA s Mexikom.

Na proteste v Bruseli, ktorý zorganizovala environmentálna organizácia Greenpeace, sa zišlo okolo 100 ľudí s nápismi: "Poďme stavať mosty, nie múry!". Demonštrácia sa uskutočnila na moste spájajúcom centrum Bruselu s prisťahovaleckou štvrťou Molenbeek.



"Odkaz, ktorý chceme vyslať pri príležitosti uvedenia do úradu Donalda Trumpa, je, že namiesto budovania múru... chceme budovať mosty medzi národmi," uviedla hovorkyňa Greenpeace Belgicko Juliette Bouletová. Zdôraznila, že namiesto šírenia radikálnych nálad treba brániť posolstvo mieru a rozmanitosti.

Trumpovi odporcovia dnes protestovali aj v Londýne, keď sa na moste Tower Bridge nad Temžou zjavil plagát s rovnakým sloganom "Poďme stavať mosty, nie múry!" Podobné proimigračné zhromaždenie sa uskutočnilo aj na londýnskom Westminsterskom moste.

Proti Trumpovi sa demoštrovalo aj iných mestách Británie, a tiež v kanadskom Toronte, austrálskom Sydney, írskom Dubline či etiópskej Addis Abebe.

Na Srí Lanke pred americkou ambasádou protestovala hlasná skupina odporcov



Malá, ale o to hlasnejšia skupina sa dnes pri príležitosti inaugurácie nového amerického prezidenta Donalda Trumpa zhromaždila pred americkou ambasádou na Srí Lanke.

Demonštranti niesli transparenty a skandovali heslá odsudzujúce Trumpove výroky v oblasti životného prostredia, vojen či imigrácie. Aktivisti sa tiež sťažovali, že Trumpove slová môžu mať negatívny vplyv na Srí Lanku.

"Týmto vyjadrujeme solidaritu so všetkými ľuďmi po celom svete, ktorí protestujú proti zvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi," vyhlásil šéf Zjednotenej socialistickej strany Siritunga Džajasúrija.

Pred americkým diplomatickým úradom v Kolombe demonštrovalo viac než hodinu približne sto aktivistov z rôznych politických strán, ľudskoprávnych organizácií či odborov. Srílanskí policajti vzápätí posilnili bezpečnosť pred areálom ambasády.



Na Srí Lanke však žije aj množstvo podporovateliek budúceho republikánskeho prezidenta USA. Jedna z miestnych budhistických organizácií napríklad zaplatila celostranovú reklamu v novinách s odkazom pre Trumpa, prostredníctvom ktorého mu zaželala dlhý život.

Protestujúci žiadali prezidenta Filipín, aby sa držal ďalej od Trumpa



Ľavicoví a moslimskí aktivisti vyzvali dnes na hlučnom proteste filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho, aby dodržal svoj sľub, že bude viesť zahraničnú politiku nezávislú od Ameriky a bude sa teda držať ďalej od Donalda Trumpa, ktorý sa stane prezidentom USA.

Vyše 200 protestujúcich pred americkým veľvyslanectvom vo filipínskej metropole Manila dnes tiež požadovalo odchod amerických vojakov umiestnených v krajine. Demonštrujúci takisto tvrdili, že Trump vyvoláva väčšie znepokojenie než odchádzajúci prezident Barack Obama, a to svojimi urážlivými výrokmi proti prisťahovalcom a moslimom.

Líder protestu Renato Reyes vyhlásil, že "Obama obalil imperializmus do cukru, ale Trump presadzuje drsný typ imperializmu".

Duterte má k Obamovi nepriateľský postoj, pretože končiaci šéf Bieleho domu ho kritizoval za krvavú operáciu proti drogovým dílerom a narkomanom - avšak filipínsky líder telefonicky zablahoželal Trumpovi k zvoleniu za prezidenta a na Trumpovu dnešnú inauguráciu poslal dvoch svojich vplyvných spolupracovníkov.