Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Filipíny rozšírili prístup amerických síl na svoje vojenské základne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Narastajúca čínska agresia voči Taiwanu poskytla vhodnú príležitosť na posilnenie spolupráce medzi Washingtonom a Manilou, približuje AFP.

Manila/Washington 2. februára (TASR) - Filipíny a Spojené štáty uzatvorili vo štvrtok dohodu o prístupe amerických jednotiek na ďalšie štyri vojenské základne na filipínskom území. Urobili tak s cieľom posilniť spojenectvo v súvislosti s narastajúcou agresiou zo strany Číny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Dohoda o rozšírení spolupráce v "strategických oblastiach krajiny" bola uzatvorená počas oficiálnej návštevy amerického ministra obrany Lloyda Austina na Filipínach.

"Filipíny a Spojené štáty plánujú urýchliť plnú implementáciu Dohody o zintenzívnení obrannej spolupráce (EDCA) a pridať štyri nové dohodnuté lokality,"
uvádza sa v spoločnom vyhlásení oboch krajín.

Narastajúca čínska agresia voči Taiwanu poskytla vhodnú príležitosť na posilnenie spolupráce medzi Washingtonom a Manilou, približuje AFP. Keďže Filipíny sa nachádzajú v blízkosti Taiwanu, pri prípadnom konflikte s Čínou by filipínske partnerstvo bolo kľúčové.

USA a Filipíny už pred niekoľkými desaťročiami uzavreli bezpečnostné spojenectvo, ktoré zahŕňa vzájomnú obrannú zmluvu a dohodu EDCA. Tá umožňuje americkým vojakom rotovať na piatich filipínskych základniach vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v blízkosti sporných morských vôd. Povoľuje tiež americkej armáde, aby na týchto základniach skladovala zásoby a obranné zariadenia.