Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Filipíny schválili zákon o poskytovaní údajov pri kúpe SIM karty

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Filipínci patria medzi najzanietenejších používateľov sociálnych sietí na svete.

Manila 10. októbra (TASR) - Filipínsky prezident Ferdinand Marcos v pondelok podpísal zákon, ktorý nariaďuje používateľom mobilných telefónov pri kúpe SIM karty poskytnúť svoje osobné údaje. Urobil tak s cieľom bojovať proti podvodom cez textové správy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Konečne dosiahneme to, čo sme mali urobiť už dávno – efektívne prostriedky na monitorovanie vydávania SIM kariet a zamedzenie šíreniu podvodných či nevyžiadaných textových správ," vyhlásil Marcos.

Veľa Filipíncov používa predplatené SIM karty, ktoré si kupujú bez toho, aby operátorovi poskytli svoje osobné údaje. V rámci nového zákona budú musieť pri kúpe takejto karty predložiť identifikačný doklad s fotografiou a vyplniť registračný formulár. Ak tieto podmienky nebudú splnené, používatelia môžu byť odpojení od mobilnej siete.

Vláda dúfa, že schválením tohto nového zákona sa okrem iného podarí monitorovať militantov na juhu Filipín, ktorí mobilnými telefónmi odpaľujú detonačné zariadenia.

Zákon schválili ešte v septembri obe komory filipínskeho Kongresu po tom, čo bývalý prezident Rodrigo Duterte upustil od kontroverzného nariadenia, podľa ktorého sa museli ľudia na sociálnych sieťach registrovať svojím skutočným menom a telefónnym číslom. Tento zákon sa totiž stretol s vlnou kritiky, pretože podľa viacerých je takýto spôsob registrácie obyvateľov na sociálnych sieťach formou štátneho dohľadu.

Filipínci patria medzi najzanietenejších používateľov sociálnych sietí na svete, pripomína AFP. Táto krajina je preto dejiskom šírenia mnohých dezinformačných kampaní či "fake news".

Podľa tamojšieho opozičného politika Renata Reyesa je však nový zákon problematický, keďže "filipínska vláda je notoricky známa nelegálnym dohľadom a porušovaním ochrany údajov".