Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Filipíny sú prvou krajinou, kde začali očkovať proti horúčke dengue

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jeho cieľom je ochrániť približne milión školopovinných detí proti tejto chorobe prenášanej komármi.

Manila 4. apríla (TASR) - Filipínske úrady spustili dnes prvé hromadné očkovanie proti horúčke dengue na svete. Jeho cieľom je ochrániť približne milión školopovinných detí proti tejto chorobe prenášanej komármi. Informovala o tom agentúra DPA.

Prvými, kto vakcínu proti horúčke dengue dostal, bolo približne 800 detí vo veku deväť až desať rokov navštevujúcich základnú školu v meste Marikina, ktoré je súčasťou filipínskej metropoly Manila.

Očkovacieho programu v hodnote 3,5 milióna pesos (približne 67 miliónov eur) sa zúčastnia žiaci z troch oblastí Filipín, ktoré sú horúčkou dengue najväčšmi postihnuté.

"Sme prvou krajinou, ktorá v rámci systému verejného zdravotníctva a školstva zaviedla... očkovanie proti horúčke dengue," uviedla filipínska ministerka zdravotníctva Janette Garinová.

V roku 2015 bolo na Filipínach hlásených viac ako 200.000 prípadov horúčky dengue, z ktorých 598 sa skončilo smrťou pacienta.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa celosvetovo horúčkou dengue nakazí každoročne až 390 miliónov ľudí.

Horúčka dengue spôsobuje vysoké teploty, bolesti kĺbov a nevoľnosť. V závažných prípadoch môže viesť k vnútornému krvácaniu, zväčšeniu pečene a ďalším komplikáciám až smrti.