Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tajfún Rai, ktorý sa prehnal cez Filipíny, si vyžiadal stovky obetí

Muž kráča okolo zničených domov po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Rai v meste Talisay, na centrálnych Fiipínach 17. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Najsilnejší z tohtoročných tajfúnov na Filipínach so sebou priniesol intenzívne zrážky a prudký vietor. Mnohé oblasti hlásili prívalové povodne.

Manila 20. decembra (TASR) - Najmenej 375 ľudí zahynulo na Filipínach počas tajfúnu Rai, ktorý sa tento týždeň prehnal južnou a strednou časťou tejto ostrovnej krajiny. Ďalších viac než 500 osôb utrpelo zranenia a 56 ľudí je stále nezvestných, oznámila v pondelok filipínska polícia. Tá predtým informovala o najmenej 208 mŕtvych.

Rai zasiahol Filipíny vo štvrtok (16. decembra) ako tzv. supertajfún s rýchlosťou vetra 195 kilometrov za hodinu. Zo svojich domovov a plážových letovísk pre ním utieklo vyše 380.000 ľudí.

Najsilnejší z tohtoročných tajfúnov na Filipínach so sebou priniesol intenzívne zrážky a prudký vietor. Mnohé oblasti hlásili prívalové povodne. Prírodný živel strhával strechy, vyvracal stromy a stožiare a spôsobil výpadky elektriny i telefonických spojení.

K najviac postihnutým ostrovom patrí turistami obľúbený Bohol, známy svojimi plážami a kužeľovitými "čokoládovými" kopcami, na ktorom podľa tamojšieho guvernéra zomrelo najmenej 94 ľudí.

Vyčíňanie tajfúnu Rai vyvolalo prirovnania k supertajfúnu Haiyan z roku 2013, približuje agentúra AFP. Haiyan je najsmrtiacejšou zaznamenanou tropickou cyklónou na Filipínach; v tejto krajine juhovýchodnej Ázie zanechal vyše 7300 mŕtvych alebo nezvestných.