Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Filipíny: Najmenej 35 mŕtvych a 200 nezvestných po potopení trajektu

Dobrovoľníci hľadajú obete v blízkosti nákladnej lode, ktorá sa zrazila s trajektom na Filipínach Foto: TASR/AP

Trajekt MV St. Thomas Aquinas s vyše 800 ľuďmi na palube sa potopi po zrážke s nákladnou loďou.

Manila 17. augusta (TASR) - Na minimálne 35 mŕtvych už vzrástla bilancia piatkového potopenia trajektu pri pobreží Filipín, pričom záchranári stále pátrajú po viac ako 200 nezvestných. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na filipínsku armádu.

K nešťastiu došlo pri prístave mesta Talisay v provincii Cebu, asi 580 kilometrov južne od Manily. Zhruba 138 metrov dlhý trajekt MV St. Thomas Aquinas s vyše 800 ľuďmi na palube sa potopil vo večerných hodinách miestneho času po zrážke s nákladnou loďou.

Záchranári a lode plávajúce v okolí už vytiahli z mora najmenej 630 živých osôb. Podľa rôznych údajov sa na palube trajektu s nachádzalo od 840-870 cestujúcich a členov posádky. Podľa armády je stále nezvestných 216 ľudí.

Trajekt, smerujúci z južnej provincie Agusan del Norte do metropoly Manila, sa po prudkom náraze potopil v priebehu 30 minút. Stovkám ľudí, ktorí v čase kolízie väčšinou ešte spali, nezostala iná voľba, ako skočiť do mora. Do pátrania sa v noci nadnes zapojili lode filipínskej pobrežnej stráže a námorníctva, ako aj rybárske člny a ďalší dobrovoľníci.