Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V oslobodenom filipínskom Marawi sa ukrýva posledných 30 militantov

Filipínsky vojak sa vracia domov po nasadení v Marawi. Foto: TASRAP

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte už v utorok (17. októbra) vyhlásil juhofilipínske mesto Marawi za oslobodené od islamistov.

Marawi 22. októbra (TASR) - Filipínska armáda je v nedeľu už iba krok od definitívneho vyčistenia mesta Marawi od militantov po tom, ako ho pred piatimi mesiacmi obsadili islamskí extrémisti, informovala agentúra AP.

Veliteľ Romeo Brawner v nedeľu na tlačovej konferencii povedal, že už iba najviac 30 militantov sa ukrýva v jedinej budove. A ozbrojenci pri sebe nemajú rukojemníkov. Povstalci dostali od armády možnosť, aby sa vzdali, v opačnom prípade ich zlikvidujú. Armáda plánuje podľa neho celý konflikt ukončiť do nedele polnoci.

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte už v utorok (17. októbra) vyhlásil juhofilipínske mesto Marawi za oslobodené od islamistov. Velenie armády spresnilo, že vyhlásenie si treba vysvetľovať tak, že hrozba od islamistických ozbrojencov, ktorí sa mesta zmocnili 23. mája, takmer úplne pominula. Militanti sú bez velenia a sú dezorganizovaní.



Filipínske bezpečnostné zložky v pondelok (16. októbra) informovali o zabití dvoch hľadaných veliteľov militantnej skupiny napojenej na tzv. Islamský štát (IS), ktorá obsadila Marawi. Isnilon Hapilon a Omarkhayam Maute boli poslednými vodcami skupiny ázijských islamistov, ktorá sa s rukojemníkmi zabarikádovala v tamojšej mešite a neskôr obsadila časť mesta.

Do boja o získane mesta od islamistov sa zapojili tisícky vojakov, viac než 1100 ľudí prišlo o život (897 extrémistov, 47 civilistov, 164 vojakov). Zachrániť s podarilo 1777 civilistov. Vládne jednotky postupne zabili troch vodcov skupiny, poslednými boli Hapilon a Maute.