Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na Filipínach z čiastočne potopeného tankera s palivom uniká nafta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dvadsaťčlennú posádku zachránilo ďalšie plavidlo prechádzajúce danou oblasťou. Všetci jej členovia sú "v dobrom fyzickom stave".

Manila 28. februára (TASR) - Vo filipínskych vodách sa čiastočne potopil tanker prevážajúci palivo, uviedla v utorok tamojšia pobrežná stráž. Po úniku nafty zaznamenali pri plavidle škvrnu dlhú päť kilometrov a širokú 500 metrov, informuje agentúra AFP.

Plavidlo Princess Empress prevážalo 800.000 litrov priemyselného palivového oleja z provincie Bataan ležiacej neďaleko hlavného mesta Manila do provincie Iloilo v strednej časti Filipín, priblížila filipínska pobrežná stráž.

Prvotné vyšetrovanie ukázalo, že tankeru sa prehrial motor a následne bol v dôsledku nepriaznivých plavebných podmienok unášaný smerom k mysu Balingawan Point na západnom pobreží filipínskeho ostrova Mindoro, až kým sa čiastočne nepotopil.

Dvadsaťčlennú posádku zachránilo ďalšie plavidlo prechádzajúce danou oblasťou. Všetci jej členovia sú "v dobrom fyzickom stave".

Pobrežná stráž uviedla, že monitoruje únik nafty z motora tankera, avšak zatiaľ nezistila žiaden únik priemyselného oleja z nákladu lode. Na zamedzenie šírenia vzniknutej škvrny bude v mori nainštalovaná bariéra, dodala pobrežná stráž.