Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Filipíny začali s USA v blízkosti Juhočínskeho mora námorné cvičenie

Námorné cvičenie Foto: TASR/AP

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, ktoré je významnou dopravnou tepnou. Má však tiež zatiaľ nevyužívané bohaté náleziská ropy a zemného plynu.

Manila 22. júna (TASR) - Filipíny začali dnes každoročné pravidelné námorné cvičenie so Spojenými štátmi v blízkosti sporného Juhočínskeho mora a v utorok začnú v tejto oblasti podobné cvičenie s Japonskom. Obe krajiny sú čelnými vojenskými spojencami Filipín, informovala hovorkyňa filipínskeho námorníctva Liezl Vidallonová.

Cvičenia sa konajú v provincii Palawan, 560 kilometrov na juhozápad od Manily, v čase narastajúceho napätia vo vzťahu s Čínou, ktorá si robí nároky na oblasti Juhočínskeho mora nachádzajúce sa vo výlučnej ekonomickej zóne Filipín.

Na spoločnom cvičení s USA sa zúčastňuje asi 300 príslušníkov amerického námorníctva, hliadkovacie lietadlá P-3C a záchranná loď USNS Safeguard, citovala hovorkyňu agentúra DPA.

Na separátnom cvičení, s Japonskom, sa zúčastnia jeho lietadlá P-3C Orion, dodala.

Filipíny protestujú voči aktivitám Číny v spornej oblasti a požiadali už o rozhodnutie v arbitrážnom konaní Medzinárodný trestný súd v Haagu. Odvolávajú sa na Zmluvu OSN o námornom práve, podľa ktorej majú krajiny nárok na výlučné využívanie pobrežných vôd len 200 námorných míľ od svojho pobrežia (približne 370 kilometrov).

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, ktoré je významnou dopravnou tepnou. Má však tiež zatiaľ nevyužívané bohaté náleziská ropy a zemného plynu.

Časti Juhočínskeho mora si však nárokujú aj Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan.