Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Filipíny zachránili posledného rukojemníka zadržiavaného militantami

Ilustračmé foto. Foto: TASR/AP

Džamáa abú Sajjáf je spriatelená s teroristickou skupinou Islamský štát, ktorá sa v minulosti prihlásila už k viacerým útokom na Filipínach.

Jakarta 22. marca (TASR) - Filipínske bezpečnostné zložky zachránili posledného zo štvorice indonézskych rybárov, ktorého teroristická skupina Džamáa abú Sajjáf viac ako rok zadržiavala ako rukojemníka. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Štrnásťročného rybára zachránili na ostrove v južnej časti Filipín po ozbrojenom konflikte s členmi organizácie abú Sajjáf. Militanti z miesta ušli.

Predstaviteľ úradu indonézskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý má na starosti ochranu obyvateľov krajiny v zahraničí, vo vyhlásení uviedol, že zachránený chlapec je v dobrom stave.

Ďalších troch rybárov filipínske úrady zachránili vo štvrtok po tom, ako zachytili núdzové volanie z prevrátenej lode. Na palube lode boli militanti z abú Sajjáfa a štyria indonézski rukojemníci.

Štvoricu zachránených indonézskych rybárov letecky prevezú do Manily a odtiaľ do Indonézie.

Džamáa abú Sajjáf zadržala päť osôb 16. januára 2020 vo vodách v okolí východomalajzijského štátu Sabah. Jeden z rybárov prišiel o život pri pokuse o útek v septembri minulého roka.

Džamáa abú Sajjáf je spriatelená s teroristickou skupinou Islamský štát, ktorá sa v minulosti prihlásila už k viacerým útokom na Filipínach.